Mar 30, 2023, 10:49

Reţeta PSD pentru haos: Zgonea, antilopele gnu, masculul alfa Dragnea si întoarcerea lui Ponta ca al treilea om în stat

dragnea si zgonea

Valeriu Zgonea, unul dintre cei mai vechi lideri ai PSD, a fost executat astăzi după o judecată sumară în care s-a cerut direct excluderea sa din partid, fără alte sancţiuni intermediare, ca un avertisment sau suspendarea din partid. Vârfuri de lance au fost, desigur, deputatul condamnat pentru dare de mită, Cătălin Rădulescu, finul lui Zgonea, Claudiu Manda, Rovana Plumb, ambasadoarea lui Victor Ponta, toţi aceştia cerând excluderea pe motive de afectare a imaginii partidului.

Liviu Dragnea a susținut însă că i-a îndemnat pe social-democrați la „o soluție moderată”, menționând că a sperat să nu se ajungă la excluderea din partid a lui Valeriu Zgonea.

„Pentru mine personal este o zi destul de tristă, pentru că este vorba despre excluderea unui fost coleg. Am sperat să nu se ajungă aici. Și ieri și astăzi (…) am avut discuții cu mare parte din membrii Comitetului (…), eu îndemnându-i la o soluție moderată care să fie adoptată astăzi. Poziția a fost destul de tranșantă”, a declarat Liviu Dragnea.

Exclusul şi-a luat adio de la partid în stilul caracteristic, emiţând o nouă zicere antologică:

‘Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu. Şi în procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor trec peste un râu. Şi masculul alfa sare în râu şi, fără să gândească, fără să simtă ceea ce se poate întâmpla cu ele, toate sar după masculul alfa. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind plin cu crocodili. Aşa se află şi PSD-ul astăzi: scapă cine poate. Eu am atras atenţia că este o mare eroare dacă liderul nu-şi asumă responsabilitatea funcţiei pe care o are, fiind principalul partid din România. În rest, fiecare are conştiinţa împăcată, eu am conştiinţa curată că am atras atenţia în interiorul partidului că vulnerabilizăm tot partidul şi miile de candidaţi şi va fi un subiect de dezbatere până la toamnă cu privire la integritate. De aici, cei care au luat decizia trebuie să comunice’.

Liviu Dragnea a replica, spunând că el nu se uită la documentare cu animale, pentru că nu mănâncă antilope, şi a oferit chiar şi o reţetă pentru fruiptura de vânat.

‘Rămânând în registrul ăsta, eu înţeleg că antilopele l-au mâncat pe crocodil. Dacă mă gândesc aşa, repede, în 2012 eram nişte antilope în faţa unui râu şi toţi de pe mal spuneau: hai să intrăm în râu şi eu am intrat în râu, m-au mâncat crocodilii …’, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Întrebat la ce fel de documentare se uită, Dragnea a spus că îl interesează foarte mult cele istorice.

‘Eu mă uit la documentarele istorice, mă interesează foarte mult, nu prea mă uit la documentarele cu animale că nu e nevoie să mă uit la documentare, realitatea este atât de plină, încât nu…’, a menţionat Dragnea.

El a adăugat că nu a mâncat niciodată carne de antilopă, dar, în general, carnea de vânat trebuie să stea la fezandat între 24 şi 48 de ore, ‘într-un baiţ care cuprinde vin alb, vin roşu, coniac, piper, dafin, putin oţet, lămâie şi alte ingrediente’ care să o frăgezească, după care poate fi pusă pe grătar.

Câştigător în acest haloimăs este Victor Ponta, care a şi marcat teritoriul în jurul scaunului de preşedinte al camerei Deputaţilor. Ponta şi Dragnea au avut marţi o discuţie, stabilind ca, după excluderea lui Zgonea, locul acestuia la Cameră să fie luat de Ponta, care ar urma să fie propus de PSD pentru postul de preşedinte. Dragnea neagă, deocamdată.

Întrebat de jurnaliști dacă i-a propus lui Victor Ponta să îl înlocuiască pe Zgonea la conducerea Camerei, Dragnea a infirmat: „Nu i-am propus lui Victor Ponta să fie președintele Camerei Deputaților”

„În ceea ce privește președinția Camerei Deputaților, în primul Birou Permanent Național de după Paște vom lua o decizie politică în ceea ce privește succesorul de la Camera Deputaților, în condițiile în care se va elibera poziția respectivă. Noi astăzi am luat o decizie politică, de aici înainte sunt proceduri parlamentare. Teoretic și în mod firesc acea poziție se va elibera”, a spus preşedintele partidului.

 

Solicitat să precizeze dacă Ponta ar fi potrivit pentru a fi președinte al Camerei, liderul social-democraților a spus: „Domnul Victor Ponta e pregătit pentru foarte multe funcții, pentru toate funcțiile”.

„Punctul meu de vedere o să-l exprim, așa cum este firesc, în BPN. Nu este o decizie ușoară, este o decizie care trebuie cântărită foarte bine. Contează foarte mult și părerea grupului parlamentar din Cameră. Repet, ținând cont de ceea ce am spus la începutul intervenției mele, și anume: PSD își va păstra poziția față de responsabilitatea pe care o are față de instituțiile statului, stabilitatea legislativă și toate angajamentele României”, a susținut Dragnea.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares