Unul dintre teroriștii din Paris ar fi fost însoțit de un complice în drumul său prin Balcani, spre vestul Europei, după ce a intrat în Grecia ca refugiat sirian, potrivit serviciilor secrete din mai multe țări, citate de Reuters.
Mai mult, haosul creat prin grăbirea condițiilor de acceptare a refugiaților, scandalul închiderii granițelor, în mod ironic, tocmai pentru evitarea pătrunderii militanților jihadiști, dar și proasta gestionare a situației imigranților sunt principalele motive pentru care teroristul a ajuns cu atâta ușurință la Paris, cred jurnaliștii Reuters.
Bărbatul care s-a aruncat în aer lângă Stade de France a fost identicat ca Ahmad al-Mohammad, în vârstă de 25 de ani, din orașul sirian Idlib. Pașaportul său ar putea fi fals sau furat, dar posesorul său a fost înregistrat în insula greacă Leros, alături de un grup de alți 198 de refugiați care ar fi ajuns pe 3 octombrie, din Turcia.
Serviciile secrete macedonene au dezvăluit pentru Reuters că Mohammed și un complice le-ar fi trecut și lor granița, iar acum în Balcani ar exista o amplă operațiune pentru a indetifica exact traseul acestora și contactele pe care le-au avut.
Existența celor doi teroriști este confirmată și de serviciile grecești de securitate, care au date clare că aceștia și-au cumpărat un bilet de ferryboat pe 5 octombrie, când au ajuns în Pireu. Mai mult, presa elenă chiar a distribuit o fotografie cu acest al doilea bărbat care acum umblă liber sau ar putea plănui un al doilea atac. Mai mult ,Reuters a reușit să confirme că o a treia țară, Croația, desfășoară operațiuni complexe pentru a reconstrui rutele celor doi.
RUTA BALCANILOR
În Leros, Mohammad a fost înregistrat după regulile Uniunii Europene, amprentat, iar datele au fost introduse în sistemul comun Eurodac. Pentru că pașaportul său părea autentic, iar cazierul îi era în acest fel curat, i-a fost acordat permis de ședere în Grecia timp de 6 luni, potrivit procedurilor. Conform procedurii Mohammad nu avea voie să părăsească orașul Corinth pe această perioadă, fără să anunțe poliția. Doar că, potrivit informațiilor, sirianul a ajuns până în Croația, unde s-a și înregistrat, și apoi chiar mai adânc în Balcani. Cert este că a ajuns în orașul sârb Presevo cu complicele său, și în Croația, în tabăra de refugiați Opatovac, pe 8 octombrie. Serviciile de informații croate susțin că Mohammed a mers apoi în Ungaria, deși Budapesta susține că nu are nicio informație în acest sens. Cu toate că în haosul acelor zile nu este deloc exagerată ipoteza ca acesta să se fi strecurat printre zecile de mii de refugiați. Mai mult, în acea perioadă Budapesta nu înregistra imigranții care îi treceau granița pentru că le era suficient că statul croat făcea acest lucru.
De acolo, cel mai probabil acesta a mers în Austria, susțin investigatorii de la Reuters. Acolo Mohammed și complicele său ar fi trecut granița fără ca nimeni să le ceară documentele, ambele țări aparținând zonei Schengen.
Statele pe care cei doi le-au parcurs se apără și spun că nu au cum să exercite un control mai bun în condițiile unui flux atât de mare de imigranți.
“Luăm amprente, dar cum le verificăm? Cu ce bază de date le comparăm? Dacă nu există nimic împotriva acelei persoane, sau Interpol nu ne transmite ceva, este liberă. Ar putea fi un Osama bin Laden care s-a bărbierit și nu am ști”, a spus un oficial sârb pentru Reuters.

0 Comentarii