Liviu Dragnea și-a atras mânia subalternilor din PSD după ce a ordonat ca legea pentru pensiile speciale ale parlamentarilor să nu fie adoptată miercuri, în plenul reunit al celor două camere. Dragnea declarase încă de marți, după ședința Coaliției de guvernare, că legea trebuie întoarsă la comisiile de statut, pentru că nu este normal ca cei care nu au avut cel puțin un mandat întreg de parlamentar să poată beneficia de pensie specială.
Legea a fost introdusă totuși pe ordinea de zi a plenului reunit de miercuri în forma adoptată de cele două comisii, și care spunea că beneficiază de pensii speciale și parlamentarii care au avut minimum 6 luni de mandat, dar și cei care au fost condamnați definitiv pentru fapte care nu au fost săvârșite în timpul mandatului de parlamentar.
Înainte de ședința de plen, parlamentarii PSD au fost convocați la o ședință pentru că liderii social-democrați nu mai erau siguri că deputații și senatorii partidului vor vota împotriva prevederilor legii, așa cum le ceruse șeful lor.
În ședința parlamentarilor au fost mai multe voci care l-au acuzat pe Liviu Dragnea că-și trădează colegii, printre cei mai vocali fiind Anghel Stanciu, inițiatorul reintroducerii pensiilor speciale și Bogdan Niculescu Duvăz, președintele comisiei pentru statut.
Liderii de grup le-au expus însă parlamentarilor argumentul suprem: „dacă așa vrea președintele, n-avem ce face”
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat apoi retrimiterea la comisiile de specialitate a legii privind pensiile parlamentarilor, la propunerea comitetului liderilor grupurilor parlamentare.
Comisia pentru statut a modificat marţi doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui, stabilind că aceştia vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, dar cuantumul a rămas acelaşi. În plus, parlamentarii care au fost condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate vor beneficia de pensii.
Prevederile privind cuantumul pensiei speciale pentru parlamentari a rămas cel iniţial de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate de la 6 luni consecutive până la 3 mandate.
Membrii comisiei austabilit că parlamentarii care au fost condamnaţi pentru fapte de corupţie săvârşite în calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, în schimb, preşedintele Comisiei Bogdan Duvăz (PSD) a precizat că cei condamnaţi pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie specială deoarece este vorba de o „situaţie administrativă şi nu de corupţie”.
0 Comentarii