Mar 23, 2023, 03:41

Revoltător: Senatorii PNL îi apără pe cei care ucid şi torturează animale. „Pedepsele sunt un pic cam mari”

sursa foto bzi.ro

Senatorii din comisia juridică au votat astăzi împotriva proiectului de lege privind majorarea pedepselor pentru cei care ucid şi torturează animale. Cererea de respingere a fost făcută de senatorul PNL Cătălin Boboc, preşedintele comisiei. Ulterior, după ce ştire a fost difuzată de treleviziuni, Boboc a revenit asupra deciziei, a anulat votul de respingere şi a decis ca senatorii să reia discuţia săptămâna viitoare.

Motivul invocat de Boboc? Faptul că proiectul de lege prevede pedepse prea mari.

„Mărim amenzi şi mărim pedepse. De acord! Haideţi să vedem cum, cît? Şi n-a ştiut nimeni să explice. Ministerul Justiţiei nu avea încă un punct de vedere formulat, drept pentru care am hotărît să rediscutăm săptămîna viitoare. Susţinem o astfel de măsură dar cînd e vorba de sancţiuni, să nu luăm decizii pe genunchi”, a spus liberalul Boboc.

Şi colegul său Nelu Tătaru, tot senator PNL, a susţinut că pedepsele sunt prea mari: „Decizia comisiei a fost luată în condiţiile în care pedepsele ni s-au părut un pic cam mari iar problema trebuie să rămînă în discuţii. În condiţiile actuale a venit o propunere, pedeapsa majorată, fără a avea nişte explicaţii pentru majorare.”

Legea în cauz este iniţiat de UNPR şi vrea să înăsprească pedepsele pentru cei care maltratează animalele. Pedepsele pentru cei care chinuie animalele ar putea ajuge până la 7 ani de închisoare cu executare, conform unei propuneri legislative care a fost semnată de parlamentarii UNPR. Senatorul Haralambie Vochiţoiu spunea la momentul depuneii proiectului că legea în vigoare nu are sancţiuni suficient de dure pentru cei care chinuie animalele. În actuala lege sunt prevăzute pedepse doar cu un an de închisoare pentru maltratarea animalelor sau o sancţiune contravenţională.

„Un individ care chinuie cu bestialitate, cu cruzime sau ucide un animal, putem să îl bănuim că nu are relații firești cu oamenii”, a spus Vochițoiu. Cu toate acestea, niciunul dintre iniţiatori nu a venit la comisia juridică pentru a-şi susţine proiectul de lege.

Ca o coincidenţă, exact astăzi a apărut un nou caz de tortură a animalelor care a şocat prin cruzime. Un căţel a fost jupuit de viu la Iaşi. O căţelusă a fost descoperita în oraş, cu pielea jupuita, urechile taiate si cu urme de cutit in zona gatului, agresorii incercand probabil sa o tortureze in continuare, catelusa suferind un soc hemoragic. A fost dusa de urgenta la un cabinet veterinar, doctorul de acolo recomandand eutanasierea datorita pierderii masive de sange, avand si temperatura extrem de scazuta, informează site-ul bzi.ro

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares