Partidele care pledează pentru separarea Cataloniei de Spania şi independenţa uneia dintre cele mai bogate regiuni din peninsulă, vorbesc despre o mare victorie în alegerile pentru Parlamentul regional. Cu o participare record, de aproape 78%, ca pentru un referendum mai mult decât reuşit, coaliţia pentru independenţă a obţinut cu 9 deputaţi mai puţin decât în 2012, cât au strâns cele două formaţiuni separat. Puţin peste 39% din voturi. Se vorbeşte deja de înlocuirea lui Artur Mas, preşedintele guvernului regional şi şeful separatiştilor. Iar noile partide care au dat lovitura la alegerile generale sunt tot în creştere, dar au primit o lecţie importantă de la catalani, spune presa din Spania. Mai puţin Ciudadanos(n.r. Cetăţenii), care pare cea mai stabiă formaţiune ridicată după revoluţia tinerilor , şi nu atât de glorificatul Podemos. Promisiunile nu mai ajung când sărăcia îţi schimbă modul de viaţă. Şi nici iluzia independenţei, care nu a adus nimic nou în ultimii ani, spun jurnaliştii spanioli.
„Viaţa continuă în acelaşi mod”, spune Jordi Evole într-un articol din publicaţia madrilenă El Pais.
„Şi a venit 27 septembrie, în plină sărbătoare care, văzută ca participare fabuloasă la alegeri, a demonstrat de fapt că din cauza crizei oamenii nu îşi permit să meargă în concediu. Poate chiar din cauza tăierilor aplicate de acelaşi guvern care a convocat alegerile într-o dată atât de stranie.
Şi s-a votat. Şi mă întreb: „Organizezi alegerile cele mai transcendente alegeri din istoria Cataloniei, forţezi o mare coaliţiei numiră Împreună pentru DA, cu primele două puteri catalane, colaborând cu un grup de vedete care provoacă simpatie aproape unanimă a catalanilor, inclusiv a mea, şi chiar şi ala nici măcar aduni voturile pe care le aveau aceste formaţiuni separat? Şi mă mai întreb, vorbeşti de alegeri plebiscitare, reuşeşti să fie aşa, şi reiese că însumate, forţele care aveau independenţa în programul lor electoral, rămân la 3% distanţă de jumătate dintre voturi. Cu acest bilanţ, sincer, ce ai câştigat?”, se arată în unul dintre cele mai distribuite articole în presa spaniolă de astăzi.
„Ce ar putea să se întâmple acum” întreabă şi Anton Losada în El Diario.
„Artus Mas a câştigat alegerile, dar nu cu majoritate de voturi. Rajoy (n.r. premierul spaniol) şi Partidul Popular pot continua să agite fantasma fricii, dar ştiu că discursul acesta nu mai funcţionează atât de bine ca înainte. Partidul Podemos s-a izbit de realitatea a ceea ce îşi doresc cu adevărat oamenii. Socialiştii se pot consola cu medalia de bronz, dar le lipsesc multe voturi catalane pentru a ajunge la Moncloa (n.r. reşedinţa şefului guvernului). În Catalunia convieţuiesc şi sunt în competiţie două mari grupuri de cetăţeni. Cei care vor care naţiunea catalană să aibă propriul stat şi cei care cer ca această naţiune să continue în Spania. Nu se ştie de câte alegeri va mai avea nevoie guvernul spaniol şi parte din opinia publică şi publicată ca să înţeleagă. Nu este un suflu, nu este invenţie, e Catalunia. Chiar dacă este un moment bun pentru mesaje apocaliptice şi retorică competiţională, chiar dacă multă lume vrea lucruri diferite şi se organizează pentru a le reuşi, nu presupune nici dramă, nici glumă, nici tragedie. De asta e vorba în politică, pentru asta s-a inventat. Există opţiuni şi va fi nevoie să luăm decizii. În mod sigur primul pariu al multora va fi să continue să fie parte din acest duel care seacă de energii, dar sfârşeşte mereu la egalitate între suveranitatea catalană şi cea spaniolă. Cu zeci de experţi care vor explica fiecare în felul lor cum funcţionează dreptul internaţional sau cum se intre şi se iese din Uniunea Europeană”.
Şi ziarele catalane din Barcelona tratează ponderat importanta victorie a separatiştilor.
„Împreună pentru Da nu a câştigat majoritatea absolută pentru că rămâne cu 62 de deputaţi care, totuşi, însumaţi celor 10 de la CUP, fac ca în Catalunia să se impună o majoritate a independenţilor. Victoria este în locuri în Parlament (72) nu şi în voturi (47,8). În concluzie, Mas câştigă alegerile, dar nu votul oamenilor. Chiar el, dar şi CUP au asigurat că dacă nu se va obţine o majoritatea de voturi procesul intră în relanti, adică, Declaraţia Unilaterală de Independenţă se îndepărtează în calendar. Şi alt detaliu important, preşedintele CDC (n.r. Artur Mas) nu are garantată realegerea ca preşedinte pentru că CUP a insistat că nu îl susţine. Asta înseamnă că va fi nevoie să caute un candidat acceptat de toate lumea. Este un dubiu care va trebui rezolvat în săptămânile ce urmează”, spune Neus Tomas în El Periodico.
„Suveranitatea câştigă majoritatea absolută în Parlament”, spune ziarul autonomist din Ţara Bascilor, Diario Vasco.
„Împreună pentru Da, plarforma care a integrat CDC şi ERC, obţine 62 de deputaţi (39,7% dintre voturi) şi rămâne la 5 de majoritatea absolută. Da, este prima forţă, dar cu 9 deputaţi mai puţin decât în alegerile autonome din 2012, când Mas şi Junqueras au condus partidele separat. Aşa că, pentru a putea guverna, au nevoie să se alieze cu CUP, care, de pe poziţia a şasea, vine cu 10 locuri, cu 8.2% dintre voturi, triplu faţă de 2012”, se arată în articolul care amendează totuşi rezultatul, faţă de prezenţa uriaşă la urne. În Tarragona, de exemplu, a fost nevoie de suplimentarea buletinelor de vot.
„Am câştigat”, a declarat Mas după numărarea voturilor. „Separatiştii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate. Catalanii au respins independența, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Popular , la putere în Spania, duminică seară, la Madrid după ce cele două liste separatiste au câștigat majoritatea în parlamentul regional cu mai puțin de jumătate din voturi. În Catalonia, PP a pierdut opt deputați, de la 19 în 2012 ajungând la 11 duminică. Formaţiunea se situează pe locul al patrulea (cu 11 locuri), la egalitate cu stânga radicală aliată cu Podemos.
Liderul separatiştilor a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.
Votul nu a fost lipsit de incidente, care i-a avut în centrul atenţiei pe susţinătorii independenţei Cataloniei. Mai mulţi spanioli care au afişat steagul Spaniei în sala în care a votat Artus Mas au fost bruscaţi de simpatizanţii acestuia.
0 Comentarii