Mar 29, 2023, 15:36

România a cerut la Bruxelles să nu se mai voteze pentru aderarea ei la Schengen

spatiul-schengen-890x395

România a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului JAI de săptămâna aceasta a punctului privind intrarea țării noastre în Schengen, a anunțat luni premierul Victor Ponta, afirmând că motivul este acela că se știe foarte clar că decizia nu va fi favorabilă.

„Bineînțeles (n.r.—am informații sigure că România nu va intra în Schengen). Bulgaria întâi și România după aceea, după consultarea pe care am avut-o și cu președintele Iohannis, am cerut din nou amânarea, reuniunea JAI cred că este săptămâna aceasta, am cerut amânarea, scoaterea de pe ordinea de zi, pentru că știam foarte clar.

Știți că la intrarea în Schengen nu mai e ca la refugiați, nu mai e cu vot majoritar, e cu vot unanim și știam sigur cine va vota contra. Și dacă votezi contra practic se respinge. Ori asta e realitatea, ce rost are să vorbim despre altceva și nu este o realitate care are legătură cu situația internă din România. Am văzut tot felul de trăzniți care vorbesc că nu am intrat din cauza lui Ponta. Păi ce, eu merg la Consiliul European? Merge domnul Iohannis, nu cred că nu am intrat din cauza domnului Iohannis”, a spus Ponta, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

El a adăugat că intrarea României în Schengen a fost amânată din 2011 și până astăzi „din motive de politică internă a unor state din UE”.

„Am tot fost amânați și probabil vom mai fi amânați și în 2016. (…) Vedeți dumneavoastră sub președinția olandeză că o să se voteze să intrăm în Schengen? Mă îndoiesc, mai ales că Olanda a fost întotdeauna cea care a zis că votează contra. Deci vorbim de lucruri concrete și restul e politichie de Dâmbovița, că știm noi că din cauza lui Ponta sau am auzit că din cauza lui Dragnea. De unde or ști miniștrii de la JAI cine e Dragnea, adică tot felul de … ăștia mai spun și lucruri trăznite — liderii PNL”, a precizat premierul.

Ponta a arătat că România trebuie să mai convingă un stat să-i dea votul, acela nefiind Olanda, ci unul cu care președintele Iohannis are relații foarte bune.

„Întrebați-l pe președinte (n.r. — despre strategie) că dânsul merge și are relații foarte bune cu țara aia. Guvernul a făcut tot ce era necesar (n.r. — pentru a obține votul acelei țări), dar altceva nu pot să spun. Sunt convins că și președintele a făcut tot ce a putut”, a menționat premierul.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares