Aug 13, 2022, 02:43

România cere UE să nu impună cote obligatorii de imigranți

birchall

Ana Birchall, președintele Comisiei pentru Afaceri europene a Camerei Deputaților, a prezentat duminică la reuniunea pe migrație de la Luxemburg, poziția Parlamentului României cu privire la obligativitatea cotelor de imigranți pentru țările UE.

Birchall a spus în cadrul conferinței interparlamentare de la Luxemburg că Europa trebuie să-și păstreze integritatea și identitatea și că, în ceea ce privește cotele de imigranți care ar reveni statelor membre, acestea să nu fie obligatorii, ci să se mențină principiul voluntariatului. „Uniunea Europeană să identifice soluţii concrete la actuala criză a imigranţilor, printr-o abordare coordonată, eficientă şi responsabilă din partea tuturor, pentru a demonstra că Europa are capacitatea de a face faţă cu succes unei astfel de crize, fără a-i fi afectate integritatea sau identitatea”, a spus președintele Comisiei pentru afaceri europene.

“ Este necesar ca respectarea principiului solidarităţii să fie asociată şi susţinută de principiul voluntariatului, păstrându-se un raport corect între solidaritate şi responsabilitate, o manifestare concretă a responsabilităţii fiind, de exemplu, securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene al Camerei Deputaţilor a arătat că relocarea intra-UE, precum şi cea extra-UE, așa numitul “resettlement”, a unui număr de imigranți pe baze voluntare, reprezintă o soluţie viabilă pentru a se evita tragedii precum cele din Marea Mediterană, sau alte posibile vulnerabilităţi, inclusiv de securitate sau eventuale acţiuni teroriste. Totodată, România susţine efortul conjugat al comunităţii europene în materie de relocare intra şi extra-UE, inclusiv prin contribuţia la misiunile FRONTEX, EUROPOL şi BESA. Ana Birchall a adăugat că “trebuie respectat principiul solidarităţii, însă în egală masură trebuie să se ţină cont de situaţia specifică a fiecarui stat membru, inclusiv din punctul de vedere al expertizei si experienţei de integrare a imigranţilor”.

În cadrul aceleiaşi dezbateri, Ana Birchall a reiterat nevoia unei implicări mai pregnante a ONU în criza refugiaţilor ajunşi în Europa. „Cred, în egală măsură, că Uniunea Europeană nu trebuie sa fie singură în acest proces. Este de dorit o intensificare a cooperării si implicarii ONU, din cel puţin două considerente – al sprijinului umanitar pe care îl poate oferi în zonele de conflict şi a misiunilor de menţinere a păcii pe care le poate lansa sau consolida în zonele de interes pentru Uniunea Europeană”, a arătat deputatul PSD.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares