Feb 7, 2023, 17:43

România, chemată la ordin la Bruxelles în criza refugiaților

refug

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a convocat de urgență la Bruxelles un summit al țărilor central și est-europene pentru a analiza situația creată de criza refugiaților din Balcanii Occidentali. Juncker i-a invitat duminică pe șefii de stat sau de guvern din Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Grecia, România, Slovenia, Ungaria, plus statle non-UE, Macedonia și Serbia. România va fi reprezentată, cel mai probabil, de președintele Klaus Iohannis

„În lumina situației de urgență în țările aflate pe ruta migratorie din Balcanii Occidentali, este nevoie de mai multă cooperare, de consultări mai extinse și de acțiuni operaționale imediate. Obiectivul întâlnirii va fi acela de a conveni concluzii operaționale comune care să poată fi implementate imediat”, se arată într-o declarație a Comisiei Europene.

Minisummitul european survine în contextul în care zeci de mii de refugiați — majoritatea sirieni și afgani — care încearcă să ajungă în Germania sunt blocați în țări din Balcanii Occidentali după ce în ultimele cinci săptămâni Ungaria și-a închis granițele cu Serbia și Croația.

La reuniunea de pe 25 octombrie, prevăzută să înceapă la ora locală 16:00 și urmată de o cină de lucru, vor mai lua parte Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Antonio Guterres, Biroul European de Sprijin pentru Azil și Agenția europeană pentru gestionarea cooperării operaționale la frontierele externe ale UE — Frontex, agenția acuzată de curând că umflă statisticile imigranților pentru a primi mai mulți bani europeni.

Mii de refugiați așteptau luni în ploaie și frig la granița cu Serbia, ceea ce a făcut Croația să deschidă granițele, temporar.

„Croația a deschis frontierele, fără niciun anunț prealabil. Mii de oameni s-au înghesuit să treacă”, a declarat Melita Sunjic, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați.

Situația riscă să scape de sub control în condițiile în care autoritățile din Croația au instituit în zonă mai multe filtre. Șeful unei echipe de voluntari din Cehia a declarat pentru AFP că este doar o chestiune de timp până când lucrurile se vor înrăutăți. Un alt medic aflat acolo a vorbit despre condițiile în care refugiații așteaptă să li se permită accesul pe teritoriul croat.  10.000 de imigranți din Orientul Mijlociu sunt blocați în Serbia, iar mulți au nevoie de medicamente.

„Este o crimă la adresa acestor oameni care continuă să vină. Nu avem timp să îi tratăm, nu avem medicamente suficiente ca să le dăm, nu mai avem haine de ploaie. După cum puteţi vedea, aici sunt bebeluşi de zece zile, oameni care suferă de hipotermie şi nu le putem da nici macar o pătură”, a spus acesta.

Decizia Croației de a limita numărul refugiaţilor este similară cu cele luate și de alte țări din zonă precum Austria și Slovenia, care a acuzat Croația că aduce grupuri mari de refugiați la frontiera comună, lucru considerat de oficialii de la Ljubljana inacceptabil. Slovenia a insistat că poate primi zilnic cel mult 2.500 de persoane.

 

0 Comentarii

Shares