Mar 30, 2023, 04:12

România, în războiul informațional al Rusiei. Cine a fabricat diversiunea armelor nucleare americane mutate în România şi de ce firele duc la Băsescu?

putin

Pare din ce în ce mai evident că așa zisa bombă de presă publicată astăzi de site-ul Euractiv.com de la Bruxelles este un nou episod de genul Sky News și face parte din războiul informațional pe care Rusia îl poartă de multă vreme în Europa și care acum în România iese din sfera comentariilor trolilor pe Facebook și a site-urilor obscure și trece la un alt nivel, care obligă instituțiile statului român să aibă reacții.

Dacă urmărim firul poveștii oferite astăzi de jurnalistul bulgar Georgi Gotev de la Euractiv, observăm o serie de detalii extrem de interesante care au un numitor comun, și, ca să fie mai spectaculos pentru publicul din România, îl au cumva în centru, ca actor, pe Traian Băsescu.

Mai întâi, să vedem cine este Georgi Gotev.

gotev CVCu 10 ani înainte ca regimul comunist să fie înlăturat în Bulgaria, Gotev, potrivit CV-ului postat de el pe LinkedIn, s-a angajat la ministerul Afacerilor Externe, fiind imediat trimis la post în Stockholm, apoi în Tanzania, apoi la Bruxelles. a rămas în diplomație până în 1998 când a devenit colaborator la mai multe ziare și site-uri. În 2015, Gotev a publicat, pe site-ul Euractiv, știrea conform căreia la Bruxelles s-ar fi decis ca Dacian Cioloș să fie premierul României, iar cu un an înainte a fost implicat în scandalul dintre Traian Băsescu și Victor Ponta pe tema desemnării comisarului european, el scriind că România va primi un portofoliu lipsit de importanță în Comisia Europeană, fiind acuzat de relații cu Traian Băsescu.

Dar nu Gotev a dat primul informația potrivit căreia americanii și-ar muta armele nucleare din Turcia în România, știre care, foarte interesant, nu a fost deloc preluată de presa internațională – care probabil a verificat-o și a aflat că este falsă – dar a fost preluată cu frenezie de site-ul rusesc Sputnik și de presa din România, ajungând în forma în care se arată că SUA deja a început să mute focoasele nucleare la Deveselu.

Informația a apărut în 2 august, acum două săptămâni, la TVR, într-o știre din Jurnal care cita  un cvasiobscur analist militar, Ion Petrescu.

Ce spunea știrea știrea TVR? „Americanii ar putea renunţa la folosirea bazei din Incirlik şi muta avioanele şi militarii la Mihail Kogălniceanu, cred tot mai mulţi analişti. Chiar dacă este mai departe cu 1.000 de kilometri, baza din România ar beneficia de stabilitate politică. În prezent, Statele Unite ale Americii folosesc baza din Incirlik pentru atacuri împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Mulţi analişti militari sunt de părere că după ce baza din Incirlik a stat câteva zile fără curent electric şi cu personalul american blocat în cazarmă, Pentagonul ar putea lua în calcul mutarea avioanelor şi a militarilor staţionaţi acolo.

Osman Koray Ertas, ambasador: „O posibilă mutare reprezintă zvonuri, bârfe. Am văzut punctul de vedere oficial al Statului major general american care arată că nu va fi vorba de o asemenea schimbare în acest moment.”


Cine este Ion Petrescu?

Un colonel în rezervă, care ține un blog la Adevărul unde o simplă căutare pe google arată o preocupare deosebită a sa în legătură cu Rusia, interviuri elogioase cu ambasadorul Rusiei la București, dar și un blog personal unde postează texte anti americane și naționaliste:Americanilor trebuie să le reamintim că un singur drapel flutură, mai presus de oricare altele, în România, acesta fiind Tricolorul”, „AVERTISMENT: România nu va mai fi în genunchi Afirm, din proprie experienţă: cu americanii şi cu ruşii nodul gordian trebuie tăiat dintr-o singură lovitură, cu bărbăţie, cu fruntea sus. Pe româneşte spus: nimic nu este de negociat când este vorba de o naţiune demnă, precum cea română, din care politicienii autohtoni, inclusiv cei din vârful piramidei statale NU fac parte. Şi nu sunt singurul care gândeşte asta. România nu va mai fi în genunchi.

Ion Petrescu este, împreună cu fostul șef al Marelui Stat Major, Constantin Degeratu, fondatorul Clubului Militar de Reflecție Euroatlantică, un fel de think tank al unor generali retrași din armată, opozanți ai politicilor NATO și ai parteneriatului cu SUA, și entuziaști ai unirii Moldovei cu România.

De menționat că în această seară, Petrescu a revenit cu declarații pentru site-ul Epoch Times, susținând în continuate teza mutării armelor nucleare în România, după ce toate instituțiile au dezminți acest lucru: „”În traducere liberă, cu toate asigurările oficiale, ale secretarului Forţelor Aeriene ale SUA, Pentagonul, cum este şi normal, are pregătite toate variantele de luat în calcul, pentru a le prezenta preşedintelui SUA, dacă o nouă situaţie imprevizibilă o va impune”, a concluzionat colonelul (r.) dr. Ion Petrescu pentru Epoch Times.”

Ce s-a întâmplat cu „știrea” dată la TVR de Ion Petrescu?

În 4 august a fost preluată de site-ul știripesurse.ro, de o serie de site-uri obscure cu foarte mulți urmăritori pe rețelele sociale și de site-ul EpochTimes.ro. Interesant este rolul pe care l-a jucat acest site în evoluția următoare a informației.

În 12 august, la Univesitatea de vară de la Izvorul Mureșului, Traian Băsescu a declarat, din neant, că România nu trebuie să primească armele nucleare ale americanilor, pe care aceștia le vor mutate din Turcia la Deveselu. „În ceea ce mă privește, cred că România a făcut suficient pentru alianța NATO și pentru relația bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie și un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred în primul rând că acest lucru ar spori relevanța noastră din punct de vedere al importanței în interiorul NATO, atâta timp cât relevanța ne este garantată de existența scutului antirachetă”, a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări pe această temă, citat de Agerpres. Cine a pus întrebarea cu pricina, la conferința de presă lui Băsescu? Reprezentantul site-ului EpochTimes.

La fel de interesant este că la aceeași conferință a lui Traian Băsescu, acesta a cerut deschiderea negocierilor cu Vladimir Putin pentru unirea Moldovei cu România, încă un subiect alimentat energic de Rusia și deloc pe placul americanilor. Site-ul Epoch Times este un susținător al unioniștilor și, potrivit unor informații, s-a oferit să sprijine logistic postul tv Unirea care se va deschide în 28 august la București și la Chișinău.

Potrivit informațiilor publice oferite de EpochTimes, acesta este operat în România de Asociația Timpuri Epocale, care, conform Registrului fundațiilor și asociațiilor, a fost fondată de Adrian Sturdza. Acesta este un român stabilit în Toronto și șeful organizației Falung Gong din România, calitate în care a fost arestat în China în 2002, pentru că a organizat un protest chiar în piața Tienanmen din Beijing. 

Nu este clar cine a orchestrat această diversiune, toți cei sus numiți au funcționat pe post de canale de transmitere a informației. Cert este că „bombe” informaționale de acest gen vor mai fi amorsate în perioada aceasta, important este ca orice informație să fie privită cu scepticism și verificată din mai multe surse credibile chiar de către public.

 

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares