Mar 29, 2023, 18:18

România primeşte din martie primii refugiaţi. Bulgaria trimite armata la graniţă

euronews.com

15 refugiaţi din Siria, Pakistan şi Irak vor fi cazaţi în centrele din Bucureşti. Ei fac parte din cotele obligatorii impuse de Uniunea Europenă. Anunţul a fost făcut joi la bilanţul Inspectoratului General pentru Imigrări.

Pe lângă ei vor ajunge în acest an 160 de persoane din Italia și 135 din Grecia. Anul trecut, ţara noastră s-a angajat să primească din proprie iniţiativă 1.800 de emigranţi, dar a votat împotriva cotelor obligatorii care ar fi fost mult mai mari.

România nu este o ţară atractivă pentru refugiaţi. Anul trecut au fost depuse doar 1.200 de cereri de azil, chiar mai puţine decât în 2014. În Bulgaria, de exemplu, 20 de mii de oameni au cerut o măsură de protecţie. Inspectoratul pentru Imigrări are însă un plan de acţiune în caz de urgenţă pentru gestionarea a 20 de mii de fugari.

„Din evaluările efectuate în cadrul IGI și pe baza informațiilor furnizate de agențiile internaționale care gestionează problema fluxurilor migratorii, putem aprecia că în anul 2016 afluxul masiv de refugiați pe ruta balcanică – Grecia Macedonia, Serbia – va continua. Este greu de făcut o estimare dacă va fi mai numeros decât anul trecut sau nu, dar cert este că acest flux va continua și tocmai de aceea, pe baza acestor analize, am luat măsurile necesare”, a spus chestorul IGU, Viorel Vasile. 

În opinia sa, IGI este pregătit pentru a efectua interviurile și a analiza cererile de azil ale celor care le vor depune, atât cu personalul specializat existent, cât și cu personal suplimentar, care a fost pregătit în anul 2015. 

Parlamentul de la Sofia a autorizat joi desfășurarea armatei la frontieră pentru a face față afluxului de imigranți, Bulgaria având 260 de kilometri de graniță terestră cu Turcia. Armata va putea patrula alături de poliție, conform unei legi adoptate cu o largă majoritate de 156 de voturi dintr-un total de 240. Bulgaria a desfășurat deja peste 1.000 de polițiști pentru apărarea frontierei cu Turcia. Pe o porțiune de 30 de kilometri din această graniță a fost ridicat deja un gard.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares