Iun 9, 2023, 14:55

România, traseu pentru jihadiști. Un adept ISIS a trecut prin țara noastră în drum spre Siria

ISIS

Studentul belgian de origine algeriană s-a alăturat ISIS pe 6 februarie 2014, dorind să lupte ca martir. El a călătorit din Liege, Belgia, către Siria traversând și România. Publicația belgiană Le Soir citează un document cu 1736 de fișe conținând date individuale ale jihadiștilor, difuzat de un site al opoziției siriene, strabilit în Qatar, care reprezintă acte de înscriere și adeziune la ISIS

În paralel, postul britanic de televiziune Sky News a anunțat că un jihadist dezertor a furnizat o listă cu circa 22.000 de combatanți ai Statului Islamic, proveniți din 51 de țări. Documentele respective, care conţin, între alte informaţii, numele, adresele şi numerele de telefon ale unor recruţi, sunt de fapt formulare completate de către cetăţeni din 55 de ţări care s-au alăturat SI.

Unele fişe ar conţine informaţii despre jihadişti neidentificaţi până acum şi care se află în Europa de Vest, Statele Unite, Canada, Magreb şi Orientul Mijlociu. Recruţii ar răspunde în total unui număr de 23 de întrebări – între altele despre grupa sanguină, numele de fată al mamei sau „nivelul înţelegerii sharia”, legea islamică.

Presa europeană a relatat în ultimele zile că serviciile secrete occidentale au obținut liste cu nume și date ale militanților grupării, a căror autenticitate a fost deja confirmată de Biroul Federal de Investigații Penale german.

Publicația Le Soir îi dă belgianului care a tranzitat România numele de cod în cadrul ISIS, Abou Nour al-Jazeri. În afara de România, există dovezi sigure care îl plasează pe acesta și în Franța și Olanda, în drumul său spre Siria.

Scurgeri anterioare de informaţii au trădat deja o tendinţă birocratică pronunţată a SI. Dacă aceasta din urmă este confirmată, ea va constitui cea mai importantă scurgere de informaţii.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares