Iun 4, 2023, 00:05

România trebuie să primească 6.351 imigranti. România refuză

refugiati

UPDATE 2 Comisia Europeană cere României să găzduiască 6.351 de imigranţi dintr-un total de 160.000 sosiţi în Grecia, Italia şi Ungaria, potrivit unei propuneri de repartizare a acestora, publicată miercuri pe site-ul CE.

Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Autorităţile de la Bucureşti au transmis deja că nu sunt de acord să primească numărul impus de Comisia Europeană, preşedintele Iohannis anunţând că ţara noastră va găzdui 1785 de imigranţi, „mai mult nu”

UPDATE Uniunea Europeană „nu se află acolo unde trebuie”, recunoaşte preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în deschiderea primului său discurs despre „starea Uniunii” pe care-l susţine în aceste momente în Parlamentul European, adăugând că „există o lipsă de Europa în Europa”.

„Există o lipsă de Europă în Europa şi o lipsă de uniune, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, a spus Juncker, care a respins întreruperi ale unor critici din sală ca „nedemne”.

Răspunsul la criza migranţilor este necesar să fie prima prioritate a UE, a subliniat el, potrivit Mediafax. Numărul de oameni este „impresionant”, iar pentru unii ei sunt „înspăimântători”, a spus el. Dar nu este timpul unor dispute, a venit vremea acţiunii concertate, a subliniat preşedintele CE. Este o problemă de demnitate şi simţ istoric, insistă el.

Juncker evocă faptul că Europa este un continent pe care aproape toată lumea a fost refugiat la un moment, dând exemplul revoluţionarilor unguri care au fugit în Austria după revolta din 1956 împotriva regimului sovietic. „Am uitat că există mai multe MacDonald-uri în Statele Unite decât în Scoţia?”, a întrebat el.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta în scurt timp LIVE noua schemă de redistribuire a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote obligatorii.

În cadrul discursului său anual privind ‘Starea Uniunii’, ce va fi rostit miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Juncker va detalia noul plan începând cu ora 10. Refugiații vor fi distribuiți conform unei formule care se bazează 40% pe produsul intern brut al țărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata șomajului și 10% pe numărul de refugiați deja aflați în fiecare țară membră înaintea apariției crizei din acest an.

Dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanți de azil, dintr-un total estimat de 160.000.

Planul prevede relocarea a 120.000 de persoane în plus față de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi redistribuite, potrivit Agerpres. Aceste cote plasează Germania în prima linie (31.443 refugiați, ceea ce înseamnă o cotă de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiați), urmată de Franța (24.031, o proporție de 20% din cei 120.000 noi refugiați) și Spania (14.931, o cotă de 12,4% din noii refugiați), potrivit unor surse europene.

Cancelarul german, Angela Merkel, spune că propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de repartizare a 120.000 de imigranți în Europa nu este decât ”un prim pas”.

”Dar rămâne un pas de făcut, deoarece numărul de refugiați nu poate fi determinat în Suedia sau în Germania. El este rezultatul unor circumstanțe și iată de ce avem nevoie în cele din urmă de un sistem deschis de cote”, a spus cancelarul, care se teme că numărul tot mai mare de imigranţi ajuns în ţara sa ar putea schimba Germania pentru totdeauna.

Cei 160.000 de refugiați i-ar include pe care 66.400 care au ajuns în Grecia, cei 54.000 care au ajuns în Ungaria și pe cei 39.600 care se află în Italia. Italia și Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiații care ajung în UE pe mare, în timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversând Balcanii. Ungaria va beneficia, alături de Italia și Grecia, de o excepție de la sistemul de cote al CE.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk i-a catalogat drept „criminali” pe traficanţii de imigranţi, îndemnând la stoparea acestui trafic care s-a soldat cu mii de morţi de la începutul anului.

„Este necesar să ne concentrăm atât asupra luptei împotriva traficului de fiinţe umane şi călăuzelor”, cât şi a operaţiunilor de „salvare a vieţii oamenilor. În fapt, în prezent putem vobi de criminali, pentru că ei sunt direct responsabili de moartea miilor de persoane. Lupta împotriva acestor traficanţi este lucrul cel mai important în acest moment”, a declarat Tusk înaintea unei întâlniri cu preşedintele israelian Reuven Rivlin.

Potrivit ultimelor date ONU, peste 380.000 de migranţi şi refugiaţi au sosit în Europa pe Mediterana începând din ianuarie, iar 2.850 au murit sau sunt daţi dispăruţi.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares