În România se cheltuie, an de an, zeci de milioane de euro pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Doar în București s-au cheltuit anul trecut peste 100 de milioane de euro pentru înfrumusețarea celor 6 sectoare.Cel mai mare contract, conform e-licitație.ro, a fost atribuit de Primăria Sectorului 6, aproximativ 146 de milioane de lei, în condițiile în care sectorul condus de Rareș Mănescu arată ca după un cataclism. La Timișoara, primăria a scos la licitație 4 contracte pentru spațiile verzi, în valoare de peste 40 de milioane de euro. Orașul însă este plin de palmieri – pasiunea primarului Robu, însă cetățenii se plâng de gropile din asfalt și de lipsa trotuarelor.
Operațiunea ”Palmierul”
Obișnuite cu risipa banului public, multe administrații locale cheltuiesc milioanele nu doar pe panseluțe și ienuperi, ci și pe plante exotice, aduse de la mii de kilometri depărtare.
În România, țară cu o climă temperat-continentală, tot mai mulți primari vor să aducă un aer cât mai exotic pe străzile pline de praf și gropi. Astfel, țara noastră găzduiește, cu bunăvoința edililor, peste 500 de palmieri. Majoritatea sunt plantați pe timpul verii, iar iarna sunt scoși și mutați în sere, acolo unde întreținerea lor costă câteva zeci de mii de euro.

La Timișoara, primarul Nicolae Robu a achiziționat, în urmă cu doi ani, 40 de palmieri din specia Phoenix Roebelenii. Plantele sunt specifice unui climat cald și umed, asemănător celui din Australia, Sudul Europei, sau Estul Africii. Prin urmare, specia nu face parte din biodiversitatea locală și nici din peisajul de câmpie din Banat. Cei 40 de palmieri au costat primăria aproximativ 10 000 de euro, Nicolae Robu justificându-și investiția prin nevoia de a înfrumuseța orașul. Acum, nevoia de a înfrumuseța orașul costă aproximativ 45 de milioane de euro. Conform unor contracte scoase la licitație publică, primăria Municipiului Timișoara atribuie pentru întreținerea și amenajarea parcurilor, peste 160 de milioane de lei, pentru următorii 4 ani. Cetățenii se plâng că străzile nu sunt asfaltate și că nu au trotuare. (Credit Foto Gabriel Mircea, Timișoara)

Și la Galați, un alt oraș exotic, primăria a achiziționat palmieri. Cei opt palmieri achiționați cu aproximativ 600 de euro bucata, sunt ținuți în serele primăriei, iar când vremea permite, sunt scoși și plantați prin oraș.

Primăria din Câmpia Turzii a cumpărat în urmă cu 3 ani, 27 de palmieri aduși din Olanda. Preţul palmierilor a fost de 270 lei, la care se adaugă TVA. Costul total a fost de aproximativ 8 500 de lei.
Palmieri mai găsim și în Bistrița Năsăud, Alba Iulia sau Drobeta Turnu Severin. În capitală, Primăria Sectorului 4 se mândrește cu cei 20 de palmieri achiziționați de edilul Cristian Popescu-Piedone. ”Este una dintre realizarile cu care mă mândresc”, spunea primarul în urmă cu câțiva ani.
Palmieri pe litoral
Cei mai mulți palmieri se află pe litoralul Mării Negre. Acolo au fost făcute și primele investiții în plantele exotice. Primăria Municipiului Constanța a cumpărat, încă din 2002, peste 150 de palmieri. Investiția a costat la vreme respectivă 130 000 de dolari. Modelul a fost urmat și de primăria din Eforie Sud care a cumpărat în 2008 aproximativ 140 de palmieri cu 150 de euro bucata.
0 Comentarii