Mar 25, 2023, 23:06

Românii conduc valul de imigranţi în Europa. 16 traficanţi reţinuţi în Ungaria, 5 arestaţi în Austria

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Raluca Lunculescu, va susţine joi, la ora 17.30, la sediul MAE, o declaraţie de presă referitoare la arestările dispuse de autorităţile din Austria şi Ungaria în cazul românilor care făceau trafic cu imigranţi, în contextul crizei imigranţilor din Estul Europei.

5 călăuze din România au fost arestate în Austria. Acestea sunt acuzate că transportau imigranţi ilegaţi din Afganistan şi Irak într-un camion frigorific. Ei au fost prinşi pe autostrada A4 din Austria.

Poliţia ungară a anunţat că azi noapte 21 de călăuze au fost arestate la Budapesta, dintre acestea 16 fiind români. Aceştia transportau cetăţeni sirieni.

Şeful de cabinet al lui Viktor Orban a anunţat ieri că şi camionul în care au fost găsite 70 de cadavre ale unor imigranţi aparţinea unui român. Încă un român a fost reţinut după ce camionul său plin cu imigranţi s-a răsturnat pe autostrada M5, în vestul Ungariei, a anunţat poliţia ungară.

Potrivit Reuters, care citează un comunicat postat pe site-ul poliţiei ungare, forţele de ordine au găsit cel puţin 18 imigranţi sirieni – dintre care zece erau răniţi – lângă autostradă, în noaptea de joi spre vineri. Aceştia probabil se aflau în camionetă la momentul accidentului, în timp ce vehiculul se îndrepta către Budapesta, se arată în comunicat. Cei zece sirieni răniţi au fost conduşi la spital, pentru a primi îngrijiri. Şoferul român a fost arestat pentru trafic de persoane, a declarat vineri David Benedek, un purtător de cuvânt al poliţiei din Bacs-Kiskun, citat de MTI. Un paznic din Kunszallas, care l-a găsit pe şoferul român, în vârstă de 31 de ani, rănit la o mână, a informat poliţia. După ce i-au fost acordate îngrijiri medicale, acesta a fost reţinut, interogat şi acuzat de trafic de persoane, potrivit agenţiei ungare.

MAE român recunpaşte însă doar 12 arestări. „Ambasada României la Budapesta a fost informată astăzi, 27 august 2015, de către poliţia ungară, că 12 cetăţeni români suspectaţi de trafic de persoane au fost reţinuţi şi audiaţi de autorităţile ungare, cu propunerea de arestare preventivă”, a precizat, joi seară, Ministerul Afacerilor Externe, citat de Mediafax. Sursa citată a menţionat că, până în acest moment, niciunul dintre cei 12 cetăţeni români nu a cerut asistenţă consulară din partea misiunii de la Budapesta.

„Ambasada României la Budapesta monitorizează cazul, menţine legătura cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor legale”, a mai arătat MAE.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares