Mar 29, 2023, 16:21

Românii pentru care Guvernul a plătit transplanturi în Austria au fost dați afară din spitalul AKH fără să fie operați

transplant de plamani

Elena Tîrșoagă, o româncă din Sfântu Gheorghe, internată la celebrul spital AKH din Viena pentru un transplant de plămâni, pentru care statul român a plătit deja 120 000 de euro, a fost anunțată înainte de operație că nu va mai primi plămânii, pentru că românii nu se mai califică la o astfel de intervenție. La fel ca ea, încă cinci români, înscriși pentru transplant de plămâni în Austria, au fost eliminați din program.

Președintele Comisiei pentru Sănătate a Camerei Deputaților, Florin Buicu, deputat PSD, medic de profesie, a făcut joi o sesizare către premierul Dacian Cioloș, susținând că cei 6 români „au fost scoși de pe lista de transplant pentru ca sunt din Romania, în urma deciziei unui ONG, Eurotransplant International Foundation”

„Îmi exprim dezacordul pentru aceasta decizie si solicit autorităților romane, Guvernului Romaniei, domnului prim ministru Dacian Cioloș sa se implice in rezolvarea acestei discriminări. 38 de romani au beneficiat de transplant de plămân pina in acest moment, pentru fiecare dintre aceștia suma plătită fiind de aproximativ 120000 de euro. Este bine ca s-a reușit acest lucru”, a spus Buicu. Acesta a explicat că Austria a aderat la ONG-ul Eurotransplant International Foundation, care este o puternică organizație ce controlează transplanturile la nivel european și care nu mai acceptă pacienți români pe motiv că România nu este donator de organe pentru banca europeană de organe.

Însă, spune Buicu, Agenția Națională de Transplant a recoltat 120 de plămâni în România pentru a-i pune la dispoziția ONG-ului, dar reprezentanții acesteia nu au dorit să aibă nicio comunicare cu autoritățile din țara noastră.

Eurotransplant International Foundation este o organizație non-profit care coordonează transplanturile în Austria, Belgia, Croația, Germania, Ungaria, Luxemburg, Olanda și Slovenia, fiind o organizație extrem de influentă la nivel european.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares