Mar 23, 2023, 04:07

Românii vor Unirea cu Republica Moldova

basarabia-e-romania

Apropierea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 reaprinde interesul românilor pentru un act similar, arată Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului ”Adevărul”.

67,8% dintre respondenţi spun că România ar trebui să lucreze la şi mai multe facilități pentru acordarea cetăţeniei basarabenilor. 17,5% nu sunt de acord, iar 14,6% aleg să nu răspundă.

 56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, iar 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult (nonrăspunsuri 14,1%).

46% cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voinţa cetăţenilor şi politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi alte state europene.

Respondenţii percep România ca unică șansă pentru integrarea Moldovei în UE, situaţia din Ucraina şi noua configuraţie de putere din Est neafectând cu nimic opinia românilor că locul Republicii Moldova este alături de UE şi de România, potrivit Adevărul.

67,9% dintre români susţin unirea cu R. Moldova până în 2018 (100 de ani de la Marea Unire), în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susţin Unirea.

1000 de tineri au venit pe jos de la Chişinău la jumătatea acestei luni pentru a cere Unirea cu patria mamă. Într-o scrisoare deschisă semnată de „Copiii înstrăinați ai neamului românesc, care își caută drumul spre revenirea acasă”, tinerii i-au cerut șefului statului să nu îi aștepte ca pe niște oaspeți„noi nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înșine”.

0 Comentarii

Shares