Feb 4, 2023, 20:21

Ruptură Iohannis-PNL. Iohannis se chinuie să calmeze fundamentaliștii religioși, PNL face campanie extremistă

ioha

În mod cu totul ciudat, Președintele Iohannis este sabotat de PNL pe subiectul extrem de controversat al modificării Constituției pentru definirea căsătoriei tradiționale obligatorii între femeie și bărbat.

În timp ce șeful Statului se chinuie să tempereze avîntul Coaliției pentru Familie și al bisericilor care fac presiuni uriașe pentru organizarea referendumului anti-gay, liberalii își axează campania electorală exact pe mesajele fundamentaliștilor.

Vîrful de lance este șeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă, care chiar la mitingul organizat de liberali pentru Dacian Cioloș, duminica trecută, a ținut să spună pe scenă, fără nicio legătură cu contextul, că partidul susține familia tradițională formată din bărbat și femeie. Mai mult decat atat, Falca a spus ca România este „stat creștin”. Aseară, în cadrul unui miting electoral organizat la Tîrgu Jiu, același Falcă a vorbit o jumătate de oră despre necesitatea modificării Constituției pentru ca familia să fie obligatoriu formată din bărbat și femeie.

Subiectul a iscat scandal în sînul partidului, între ședii de campanie, Adriana Săftoiu spunîndu-i lui Falcă chiar după mitingul de duminică că este „extremist” și că ea se dezice de un astfel de discurs, și ca România este un stat laic, nu creștin. În cadrul discuțiilor, s-a arătat ca poziția oficiala a partidului este ca susține familia tradițională dar fără a exclude parteneriatul civil. Însă s-a dat libertate liberalilor sa susțină fiecare în campanie punctele de vedere personale, cu condiția sa precizeze ca sunt personale.

Gheorghe Falca, care a semnat petiția Coaliției pentru Familie, este însă șeful de campanie al partidului, discursurile sale având o greutate suplimentară,  data de aceasta calitate.

În timp ce Falcă făcea apologia Coaliției pentru Familie la Tîrgu Jiu, Președintele Iohannis lansa un nou apel la toleranță la București, în cadrul unei întîlniri cu studenții de la Științe Politice.

”Nu cred că au generat o radicalizare, dar nici nu au avut un impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri faţă de temă. (…) Nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească. Cu mici reacţii a unor politicieni nu au reuşit să mişte electoratul semnificativ. Am făcut acele afirmaţii cu foarte multă bună-credinţă şi le-as repeta oricând. S-au găsit, bineînţeles, unii politicieni şmecheri care imediat s-au căţărat pe mine şi au încercat să dovedească ce buni patrioţi şi români sunt ei şi că eu mă situez într-o poziţie stranie. Nu cred că sunt într-o poziţie stranie şi nici români nu cred asta, altfel nu m-ar fi ales”, a spus Iohannis despre cererea Coaliției pentru Familie și despre propriile sale declarații despre fanatismul religio.

”Cred că este foarte, foarte important să avem grijă cu aceste iniţiative. Sigur se poate supune orice la vot, putem să mergem, ştampilăm şi obţinem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obţine prin vot este pacea socială. Pacea socială se poate obţine numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic şi societate, între societate şi biserică, între diferitele grupuri din societate. Niciodată pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor importanţi din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau în alta nu rezultă decât într-o mulţime de perdanţi. De obicei pierd toţi, dacă pacea socială în ţară se rupe nu există nici un câştigător, există numai perdanţi, din acest motiv am spus că este foarte important să fim toleranţi

A fi tolerant înseamnă a accepta concilient că sunt alţii, alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toţi români în cazul acesta, în societatea românească şi vrem să mergem mai departe. Asta înseamnă toleranţă. Toleranţă rezultă din informare, nu din dezinformare”, a spus Președintele

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares