Mai 10, 2021, 10:54

Rusia a tras focuri de avertisment pentru a evita o coliziune cu o navă turcă în Egee VIDEO

ambarcatiune rusia distrugator

Distrugătorul rusesc Smetlivi a fost nevoit să tragă focuri de avertisment către o navă turcă, pentru a evita o coliziune cu aceasta în Marea Egee, a anunţat ministerul rus al Apărării. Ruşii ar fi tras cu armament de calibru mic, dintr-o gamă care nu este mortală.

Nava turcă nu a răspuns unor avertismente anterioare şi şi-a schimbat cursul doar în urma focurilor de avertisment, după care a trecut la aproximativ 500 de metri distanţă de distrugătorul rusesc. Acesta din urmă nu a reuşit să stabilească legătura radio cu ambarcaţiunea turcă care nu a răspuns nici avertismentelor vizuale.

„În ciuda numeroaselor eforturi ale Smetlivi, echipajul de pe ambarcaţiunea turcă de pescuit nu a stabilit un contact radio şi nu a răspuns semnalelor vizuale sau rachetelor de semnalizare”, spune ministerul rus în comunicat. Ministerul rus al Apărării a anunţat că l-a convocat pe ataşatul militar al Turciei la Moscova, în legătură cu acest incident.

Acest nou incident maritim ar putea afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja tensionate, notează Associated Press.

Relaţiile dintre Turcia şi Rusia au devenit tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc. Moscova a negat informaţiile, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea „consecinţe grave”. Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.

Statele Unite şi NATO au criticat dur intervenţia rusă în Siria, iniţiată pe 30 septembrie pentru sprijinirea regimului de la Damasc. Turcia este unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai Administraţiei Bashar al-Assad, fiind suspectată că ajută insurgenţii sirieni şi chiar organizaţii teroriste care ocupă regiuni din Siria.

0 Comentarii

Shares