Iun 7, 2023, 22:44

Rusia acuză scandalul Panama Papers, Moscova se teme că Putin va pierde alegerile

putin

Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic ‘Panama Papers’, relatează duminică publicațiile Le Monde și Le Soir.

Aceasta din urmă o caracterizează drept cea mai mare scurgere de informații financiare înregistrată până în prezent, în timp ce Le Monde o descrie drept cea mai spectaculoasă intruziune în lumea obscură a finanțelor offshore.

Informațiile privind conturile bancare secrete pe care lideri de nivel mondial le au în paradisuri fiscale ‘sunt orientate spre auditoriul rus’ și, în pofida faptului că numele președintelui rus Vladimir Putin nu figurează în această anchetă jurnalistică internațională, tocmai el, precum și ‘stabilitatea Rusiei’ sunt principala țintă a acestor ‘dezinformări’, înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din Federația Rusă, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează RIA Novosti și AFP.

‘Fără îndoială, a fost creat un produs informațional orientat spre piața politică internă a Rusiei. Chiar dacă Putin nu figurează acolo și chiar dacă sunt menționate și alte țări, și alți lideri, pentru noi este o evidență că principala țintă a acestor dezinformări a fost și este președintele nostru, mai ales în contextul viitoarelor alegeri’, a spus Peskov.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, ‘este vizată stabilitatea Rusiei’, informează Agerpres

Totodată, potrivit lui Peskov, Kremlinul nu are de gând să țină cont de apelurile publicate pe rețelele de socializare privind un vot de neîncredere la adresa lui Putin, ca urmare a acestei ‘anchete antirusești’.

Șefi de stat și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, dar și rețele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăți offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituții media care au reușit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăți panameze de consultanță, documente denumite acum generic ‘Panama Papers’.

Furnizate inițial publicației germane Süddeutsche Zeitung de către o sursă anonimă, aceste documente, care par a fi cea mai mare scurgere de informații financiare secrete ajunse până în prezent în posesia presei, arată cum persoane din anturajul liderului de la Kremlin ar fi deturnat de-a lungul anilor prin intermediul companiilor offshore sute de milioane de euro din bani publici în folosul oligarhiei financiare ruse.

Dar ancheta coordonată de Consorțiul Internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ) este semnificativă nu doar prin numărul documentelor — potrivit Le Monde ar fi circa 11,5 milioane—, ci și prin faptul că nume grele ar putea fi vizate de aceste dezvăluiri, Le Soir estimând că ‘șocul din această duminică este planetar’.

Printre cei care au recurs la diferite montaje financiare pentru a-și disimula averile sunt enumerați deocamdată membri ai anturajului președintelui rus Vladimir Putin, premierul pakistanez Nawaz Sharif, președintele ucrainean Petro Poroșenko și fostul șef al executivului de la Kiev, Pavlo Lazarenko, premierul islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, regele Salman al Arabiei Saudite, președintele argentinian Mauricio Macri sau fostul premier irakian Ayad Allawi. Sunt evocate și nume din afara lumii politice, cum ar fi cazul fotbalistului Lionel Messi sau al fostului președinte al UEFA, Michel Platini.

Publicația belgiană Le Soir promite că în zilele următoare va face numeroase dezvăluiri despre belgienii care și-au ascuns patrimoniile prin paradisurile fiscale, precizând deocamdată că numărul lor este de 732.

În centrul acestei ‘pânze de păianjen’ se află societatea de avocatură Mossack Fonseca, specializată în consultanță pentru crearea companiilor offshore, societăți ecran ce disimulează identitatea reală a proprietarilor lor. Societatea Mossack Fonseca este înregistrată în Panama, țară considerată unul dintre centrele financiare cele mai opace ale planetei și o placă turnantă pentru spălarea de bani, mai ales a fondurilor provenite din fraude și activități criminale. Documentele din arhiva acestei societăți panameze relevă că, începând din anul 1977 și până în 2015, ea a creat sau administrat peste 214.000 de entități offshore în 21 de paradisuri fiscale pentru clienți proveniți din peste 200 de țări și teritorii.

Le Monde subliniază că aceste informații ar fi rămas în continuare secrete dacă o sursă anonimă nu ar fi început anul trecut să transmită această ‘mină de aur’ jurnaliștilor publicației germane Süddeutsche Zeitung, care a reușit astfel să cerceteze acuzațiile de fraudă ce au vizat atunci Commerzbank, a doua bancă a Germaniei. Remarcând însă volumul datelor, cotidianul german a cerut sprijinul ICIJ, care a inițiat astfel investigația anunțată acum și care ar putea fi în zilele următoare sursa unor dezvăluiri cu numeroase implicații.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares