Mar 30, 2023, 10:24

Rusia amenință: Dacă SUA intră în Siria, va fi al treilea război mondial

putin

Premierul rus Dmitri Medvedev afirmă că marile puteri trebuie să se așeze la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului din Siria și că o ofensivă terestră străină în această țară ar putea duce la izbucnirea unui „nou război mondial”, relatează Reuters și AFP.

„Ofensiva terestră face în general ca un război să devină permanent”, a avertizat șeful guvernului rus într-un interviu pentru ediția de vineri a cotidianului german Handelsblatt, informează Agerpres.

„Americanii și partenerii noștri arabi trebuie să se gândească bine: vor un război permanent?”, a declarat Medvedev.

„Ar fi imposibil” ca un astfel de război să fie câștigat rapid, „în special în lumea arabă, unde fiecare luptă cu fiecare”, a mai spus el, conform traducerii în germană a afirmațiilor sale.

„Toate părțile trebuie obligate să se așeze la masa negocierilor, în loc să dezlănțuie un nou război mondial”, a declarat el.

Medvedev a mai spus că SUA și Rusia trebuie să exercite presiune asupra tuturor părților implicate în conflict pentru a se ajunge la o încetare a focului.

Rusia desfășoară bombardamente aeriene în jurul orașului cheie Alep, în sprijinul ofensivei puternice a trupelor loiale președintelui sirian Bashar al-Assad împotriva rebelilor. De cealaltă parte, forțele aeriene ale SUA și ale altor țări occidentale sunt de asemenea implicate în atacuri aeriene în nordul Siriei împotriva pozițiilor jihadiste.

Arabia Saudită a vorbit recent despre o posibilă desfășurare de trupe terestre în Siria, în cadrul coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Stat Islamic.

ACORD DE ÎNCETARE A OSTILITĂŢILOR LA MUNCHEN

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München (sudul Germaniei) să pună în aplicare o „încetare a ostilităților” parțială în Siria în termen de o săptămână și asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populația civilă, a anunțat secretarul de stat american John Kerry, informează agențiile DPA și AFP.

„Am convenit asupra unei încetări a ostilităților în întreaga țară într-o săptămână”, a declarat șeful diplomației americane într-o conferință de presă.

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de orașe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea „reluate cât mai curând posibil”, a adăugat Kerry.

„Încetarea ostilităților la nivel național” stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american John Kerry mai devreme vineri, notează agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.

Reuniunea celor 17 țări ale Grupului Internațional de Susținere a Siriei (ISSG) de la München a avut de asemenea ca rezultat un acord pentru „accelerarea și extinderea” livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry.

Kerry, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și emisarul ONU Staffan de Mistura au purtat negocieri aproape șase ore cu miniștri de externe europeni și din Orientul Mijlociu înainte de anunțarea încetării ostilităților, cu câteva ore înaintea Conferinței de Securitate de la München, mai notează DPA.

Reuniunea ISSG a avut loc înaintea discuțiilor de pace programate să fie reluate pe 26 februarie la Geneva.

Înalți diplomați din Iran și Arabia Saudită — puteri regionale considerate cheie pentru orice armistițiu durabil și tranziție politică în Siria — au participat la discuții. A fost prima lor întâlnire după ce aceste țări au rupt relațiile diplomatice la începutul lunii ianuarie.

Ostilitățile pe teren în Siria s-au intensificat în ultimele zile, înaintea discuțiilor, amintește DPA.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares