Iun 6, 2023, 06:26

Rusia amenință România. Mircea Dușa: „Nu mă cobor la nivelul unui funcționar rus”

dusa

Un înalt oficial din ministerul rus al Apărării, generalul Yuri Yakubov, amenința țările NATO că Moscova va răspunde fără ezitare și pe măsură planului SUA și al aliaților din Europa de Est de a depozita armament greu la granițele sale:

„Dacă armamentul greu american, format din tancuri, baterii de artilerie și alt echipament de acest fel va ajunge în țările Europei de Est și baltice, va fi cel mai agresiv pas făcut de Pentagon și NATO de la Războiul Rece. Rusia nu va avea altă opțiune decât să își sporească efectivele și resursele pe frontul strategic de vest. Suntem complet liberi să luăm măsuri de retaliere pentru a ne asigura frontul de vest, a avertizat generalul rus pentru agenția Interfax.

Planurile americanilor au stârnit și reacția președintelui Vladimir Putin, care a anunțat că armata rusă va primi în acest an peste 40 de rachete balistice intercontinentale capabile să distrugă orice sistem de apărare antirachetă, ca răspuns la planurile Statelor Unite.

„Rusia nu este un agresor și nu este pentru ridicarea nivelului de tensiune. Dar este obligată să răspundă acțiunilor Vestului care au în vizor Moscova. Creșterea retoricii beligerante între Rusia și Statele Unite nu înseamnă că ar crește riscul unei confruntări nucleare”, a spus Vladimir putin citat de Russia Today, la o întâlnire cu jurnaliștii străini.

O reacție promptă a venit și de la vocalul ministru de Externe, Serghei Lavrov.

„Washington și partenerii săi își doresc, în mod clar, să rupă acordul fondator dintre Rusia și NATO.”

Nimic nu l-a impresionat pe ministrul român al Apărării, Mircea Dușa, care astăzi a declarat în Parlament:

„Nu mă cobor la nivelul unui funcționar rus”.

Statele Unite sunt pregătite să amplaseze armament greu, inclusiv tancuri și până la 5.000 de oameni, în România, țările baltice și în Europa de Est pentru a contracara o eventuală agresiune din parte Rusiei. Dacă propunerea Pentagonului este acceptată de executivul american, SUA vor amplasa pentru prima dată armament greu în țări care au aderat relativ recent la NATO și care, înainte de căderea Zidului Berlinului, făceau parte din sfera de influență a Uniunii Sovietice.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares