Iun 7, 2023, 13:05

Rusia confirmă: a trimis statelor UE lista persoanelor care nu au voie să intre în țară. 5 români se află pe listă

putin

Moscova confirmă că a trimis statelor membre UE o listă cu persoane cărora le-a interzis pătrunderea în Rusia, dar afirmă că ar prefera să se abţină de la comentarii cu privire la personalităţi, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt de la Ministerul rus de Externe, relatează Tass online.

„Am dori să ne abţinem de la comentarii cu privire la numele persoanelor cărora le-a fost interzisă intrarea în Federaţia rusă, deşi (numele lor) au apărut în unele publicaţii”, a declarat oficialul – al cărui nume nu este precizat de către agenţia rusă de stat – pentru presă. „În acelaşi timp, confirmăm că liste similare au fost înmânate partenerilor europeni”, a adăugat el.

Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sancţiuni Federaţiei ruse să se adreseze birourilor consulare ruseşti înainte de vizite, pentru a afla dacă au interdicţia de a intra în ţară, a declarat el.

„Însă partenerii noştri au preferat să nu facă acest lucru şi au solicitat să fie notificaţi pe canale diplomatice”, a precizat oficialul. „În această idee le-au fost trimisele listele”, a adăugat el.

 Listele „au fost înmânate partenerilor noştri europeni ca un gest de încredere, iar publicarea lor poate apăsa conştiinţa părţilor corespondente”, a apreciat el.

„Doar un lucru rămâne neclar: au dorit colegii noştri europeni aceste liste pentru a minimaliza inconvenientele «persoanelor interzise» sau să pună în scenă alt show politic?”, a adăugat el.

Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat o listă cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Ministerul de Externe a precizat, sâmbătă, la solicitarea MEDIAFAX, că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.

„Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares