Dec 1, 2021, 12:07

Rusia loveşte Turcia, dar şi Europa. Suspendă gazoductul Turkish Stream

putin rade

Rusia a suspendat toate negocierile referitoare la proiectul gazoductului Turkish Stream după incidentul din 24 noiembrie, în care un avion de luptă turc a doborât un bombardier rus Su-24 în Siria.

„În prezent toate negocierile pentru conducta de gaze Turkish Stream sunt suspendate, în special având în vedere că activitatea comisiei interguvernamentale pentru comerţ şi cooperare economică a fost la rândul ei oprită printr-un decret guvernamental. În condiţiile în care activitatea comisiei a fost suspendată, lucrările la acordul Turkish Stream au fost şi ele întrerupte”, a explicat Novak.

Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat la rândul său că Turcia poate cere în mod direct Rusiei reluarea negocierilor pentru construcţia Turkish Stream, dacă proiectul este o prioritate pentru autorităţile de la Ankara.

„Turcia trebuie mai întâi să contacteze Rusia dacă este interesată de proiect. Turcia nu a venit cu o astfel de propunere”, a spus Miller reporterilor, asigurând că Moscova va analiza solicitarea, dacă va veni din partea Ankarei.

Alexander Novak a declarat că nu vede însă necesitatea reducerii producţiei de ţiţei de către Rusia şi nu se aşteaptă ca Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) să modifice plafonul de 30 milioane de barili pe zi, la următoarea reuniune programată a avea loc în 4 decembrie. În ultimele 12 luni, preţul barilului de petrol s-a redus la jumătate, până la 50 de dolari, iar analiştii avertizează că o nouă scădere a acestuia va pune mai multă presiune pe bugetul Rusiei, ţară care realizează jumătate din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale, potrivit Agerpres.

Conducta Turkish Stream urma să traverseze Marea Neagră până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei. Conform acordului preliminar convenit în luna decembrie 2014 între Gazprom şi compania turcă Botas, capacitatea totală a întregului proiect Turkish Stream este estimată la 63 de miliarde de metri cubi pe an, dintre care 43 de miliarde de metri cubi ar fi pentru Turcia.

Proiectul de construcţie a conductei Turkish Stream a fost anunţat în decembrie 2014. Gazoductul urma să treacă pe sub Marea Neagră, din Rusia în Turcia, şi să continue până la un centru de la graniţa turcă-elenă, de unde gazele să fie transferate către sud-estul Europei.

Este cea mai nouă măsură a autorităţile ruse împotriva Turiciei care după doborârea bombardierului SU-24 au impus restricţii economice Turciei. Măsurile nu au inclus şi proiectele de construcţii convenite înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor, dar lucrările comisiei mixte pentru comerţ şi cooperare. Lucrările de construcţie la gazoductul Turkish Stream urmau să înceapă în luna iunie a acestui an.

Discuţiile referitoare la construcţia unei centrale nucleare în Turcia rămân totuşi deschise.

0 Comentarii

Shares