Mar 30, 2023, 10:54

Rusia duce bombardiere în Crimeea, ţintite către Deveselu. NATO este îngrijorată

Russian_Air_Force_Tupolev_Tu-22M3_Beltyukov

O escadrilă de bombardiere rusești strategice Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune urmează să fie desfășurată în curând în Crimeea pentru a consolida unitatea de aviație de atac din peninsulă, a declarat miercuri pentru agenția de presă Interfax o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării, citată de Agepres. Mai mult, flota rusească de la Marea Neagră urmărește cu mare atenție exercițiile NATO care au loc în România.

„În acest stadiu, s-a considerat suficientă amplasarea unei escadrile de Tu-22M3 pe aerodromul din Crimeea. Capacitățile sale de luptă vor permite consolidarea semnificativă a acoperirii aeriene în apele Mării Negre și în regiunea riverană. Aceasta este una din măsurile luate ca reacție la instalarea pe teritoriul României a unei baze americane antirachetă”, a declarat interlocutorul Interfax, menționând totodată că raza de acțiune a bombardierelor Tu-22M3 și a rachetelor sale se extinde mult dincolo de Marea Neagră.

„Nu este exclus ca, pe viitor, grupul de bombardiere Tu-22M3 din Crimeea să fie extins la un regiment”, a mai adăugat el.

Bombardierele strategice de tipul Tu-22M3 sunt destinate pentru a ataca ținte terestre, maritime, în mișcare și obiective fixe, cu rachete ghidate supersonice și cu bombe cu focoase convenționale sau nucleare.

Ministerul Apărării din Rusia a declarat marți că baza de la Deveselu, din România, parte a sistemului global antirachetă al SUA, va deveni ținta principală pentru mijloacele de atac rusești în cazul unei agresiuni a SUA împotriva Rusiei, relatează Interfax.

SURSA articol

Pagina tradusa cu Google Translate
Pagina tradusa cu Google Translate

În replică, un oficial NATO a condamnat vehement iniţiativa Rusiei.

„După cum au arătat miniştrii de Externe ai statelor NATO în luna mai, a trecut mai mult de un an de când Rusia a anexat în mod ilegal şi nelegitim regiunea ucraineană Crimeea; noi nu recunoaştem măsura anexării şi cerem Rusiei să o anuleze”, a declarat oficialul NATO, citat de revista Newsweek.

„Condamnăm planurile Rusiei de suplimentare a prezenţei militare în Crimeea şi suntem preocupaţi de intenţiile de consolidare a capabilităţilor militare în regiunea Mării Negre, situaţie care poate avea implicaţii pentru stabilitatea regiunii”, a atras atenţia oficialul NATO.

Rusia a cerut săptămâna trecută Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice să renunţe la extinderea sistemului antirachetă, în contextul acordului marilor puteri cu Iranul. Acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, a răspuns un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antirachetă din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares