Dec 7, 2021, 20:37

Rusia va interzice angajarea de cetăţeni străini în presă şi va adopta modelul chinez de control asupra mass media

putin

Preşedintele Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul General rus, Aleksandr Bastrâkin – principalul serviciu de anchetă din Rusia – a pledat luni pentru un control mai mare asupra mass-media şi a organizaţiilor neguvernamentale şi a propus ca Moscova să se inspire din modelul chinezesc pentru a face faţă ‘propagării extremismului’ şi ‘tentativelor de destabilizare’ venite din Occident, relatează AFP.

Bastrâkin a cerut de asemenea penalizarea ‘tentativelor de falsificare’ a istoriei ruse, inclusiv sancţionarea celor care nu recunosc rezultatele referendumului ce a precedat anexarea în luna martie 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

‘Este timpul de a contrapune o barieră eficientă războiului informaţional’ dus de Occident, a declarat Bastrâkin, într-un interviu pentru săptămânalul Vlast (supliment al ziarului Kommersant), acuzând Washingtonul şi pe aliaţii săi că încearcă să ‘propage extremismul’ în Rusia.

El a mai propus organizarea unor ‘inspecţii de amploare’ la toate organizaţiile neguvernamentale religioase, etnice şi culturale, precum şi la organizaţiile de tineret suspectate de ‘activităţi extremiste’, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Bastrâkin a îndemnat, totodată, autorităţile ruse să se inspire de la China, care a interzis în luna martie angajarea de străini la publicaţiile on-line pentru a limita influenţa occidentală în ţară şi a propus blocarea accesului la site-urile internet considerate extremiste în locurile publice.

Potrivit acestuia, 1.329 de delicte cu caracter extremist au fost înregistrate în Rusia în 2015, cu 28,5% mai mult decât în 2014, iar apelurile publice la extremism şi instigare la ură au înregistrat de asemenea o creştere puternică.

‘Este nevoie de un răspuns sever, adecvat şi simetric’ la aceste acţiuni, a pledat Bastrâkin, subliniind ‘riscul intensificării’ acţiunilor vizând destabilizarea ţării pe măsura apropierii alegerilor legislative, preconizate pentru septembrie în Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a referit încă din martie la ‘tentative străine pentru a discredita şi destabiliza autorităţile, prin utilizarea organizaţiilor neguvernamentale sau asociaţiilor politizate’, avertizând în legătură cu riscul unor ‘provocări’ organizate de serviciile secrete străine.

O lege obligă din 2012 organizaţiile neguvernamentale care primesc finanţare din străinătate şi care desfăşoară ‘activitate politică’ să se înregistreze ca ‘agent al străinătăţii’. Această lege a fost completată cu o alta care permite interzicerea în ţară a acţiunilor organizaţiilor considerate ‘indezirabile’

0 Comentarii

Shares