Iun 3, 2023, 14:30

S-a descoperit hormonul care poate controla pofta de zahăr și alcool

the-33-best-cocktail-bars-in-the-country

Oamenii de știință din Statele Unite au descoperit ce stă în spatele dorinței de ceva dulce sau de un cocktail. Un hormon al ficatului ar fi de vină pentru poftele noastre, uneori inexplicabile, potrivit unui studiu recent.

Două grupuri independente ce cercetare au ajuns la concluzia că hormonul produs de ficat poate la fel de bine suprima dorința de a consuma, de exemplu, zahăr. Acesta este produs dacă nivelul de carbohidrați din corp este mare. În acest caz el intră în sânge și trimite semnale către creier care influențează această dorință, potrivit studiului publicat în revista de specialitate “Metabolismul celulelor” și considerat de oamenii de știință “fără precedent”.

“Este primul hormon produs de ficat de care știm că influențează această zonă”, spune Matthew Potthoff, profesor universitar la Universitatea din Iowa. “Niciodată nu ne-am imaginat că există un factor produs de ficat, care circulă și a cărei funcție este să controleze apetitul de dulce”, spune și Matthew Gillum, profesor al Universității din Copenhaga, unul dintre cei care au contribuit la studiu.

Unul dintre motivele pentru care FGF21 există, de asemenea, și la animale, este pentru a îmbunătăți calitatea alimentației, consideră specialiștii.

O altă posibilitatea este să ajute ficatul să se protejeze la excesul de alcool, din moment ce și zahărul fermentează.

“FGF21 poate exercita efecte puternice comportamentale, inclusiv asupra oamenilor, pentru că acționează asupra sistemului nervos central”, spune un alt colaborator.

0 Comentarii

Shares