Feb 7, 2023, 04:45

Săgeți către Radu Duda în presa internațională după excluderea prințului Nicolae din linia de succesiune

duda

România este o Republică, dar problemele de la Casa Regală acaparează prima pagină a ziarelor, spun jurnaliștii de la Associated Press. Decizia Regelui Mihai, exprimată printr-o declarație criptică, i-a uimit pe români, potrivit AP. S-a speculat că o rudă geloasă a dorit să îl scoată pe Nicolae din succesiune, o trimitere evidentă către Radu Duda, Principele Radu al României. Popularitatea fostului prinț a crescut după surprinzătorul anunț, care i-a adus mii de like-uri pe pagina sa de pe Facebook, mai spun jurnaliștii americani, care punctează că Niculae a părăsit, cel mai probabil, România.

AP

Varianta spaniolă a faimosului cotidian german Deutsche Welle tratează pe larg subiectul și amintește că Regele a revenit, în mod curios, asupra propriei decizii pe care a luat-o în urmă cu 5 ani. Publicația citează un sondaj al agenției spaniole de știri EFE care susține că 30% din populația României susține monarhia, deși această formă de guvernământ nu mai este în vigoare din Al doilea Război Mondial.

DW

Presa dintr-o altă monarhie, Canada, dezbate subiectul tot cu uimire și se întreabă ce l-a determinat pe Regele Mihai să își dezmoștenească singurul nepot de sex masculin.

Sin CTV

 

Lovitură de teatru la Casa Regală a României, se spune pe pagina de internet a Radio Monaco. Site-ul publică scrisoarea Regelui Mihai în original și scrie pe larg despre o decizie care face să dispară linia dinastică o dată cu fiica sa, Principesa Margareta.

rmon

Subiectul a fost dezbătut pe larg și de cele mai cunoscute bloguri care analizează evoluția și deciziile monarhilor în toată lumea. Celebra monarhistă americancă, Marlene A. Eilers Koenig, a vorbit cu avocatul și consilierul Familiei Regale a României, Ioan Luca Vlad, care i-a declarat: „La cei 94 de ani ai săi și aproape tot atâția de experiență politică, Regele este calificat să vadă că o persoană, în acest caz Nicolae, are idealuri și preocupări care sunt incompatibile cu îndatoririle viitoare ale Familiei Regale. (…) Când Principesa moștenitoare Margareta va deveni capul familiei, va avea dreptul să aleagă un nou moștenitor”.

blog

În istoria Casei Regale a României au mai existat două excluderi. Carol al II-lea a fost exclus în 4 ianuarie 1926, după ce a renunţat la tron pentru Elena Lupescu. 11 ani mai târziu, prinţul Nicolae, cel de-al patrulea născut al regelui Ferdinand şi al reginei Maria şi fratele mai mic al lui Carol al II-lea, a renunţat la drepturile de membru al Case Regale. Gestul a venit după ce Regele Carol al II-lea a cerut Consiliului de Coroană să îl decadă pe fratele său mai mic din drepturile cuvenite unui membru al Casei Regale, ca urmare a apropierii lui de legionari, dar şi a poveştii de iubire cu Ioana Doletti, fosta soţie a politicianului liberal N.N. Săveanu.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares