Celebra lege a defăimării a fost respinsă, miercuri, la votul final din Camera Deputaților, după ce fusese golită de conținut chiar de către Liviu Dragnea, cu o zi înainte, la Comisia Juridică. Însă, după un scandal uriaș generat în plenul Camerei Deputaților la momentul votului, Liviu Dragnea a anunțat că va depune la Parchet o plângere penală, deoarece legea sa a fost, de fapt, adoptată, dar figurează ca fiind respinsă din cauza sistemului de vot electronic care nu a funcționat.
Mai mult decât atât, Liviu Dragnea suspectează că sistemul de vot electronic a fost manevrat deliberat pentru ca legea sa să fie respinsă, președintele PSD ridicând suspiciuni chiar în privința colegului său de partid, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților. „Ar trebui să vedem cine a cumpărat și de ce acest sistem nou de vot”, a spus Dragnea, nervos, după ședința plenului.
„Așa cum am anunțat în plenul Camerei, nu am lăsat să treacă acele, inițial am crezut că sunt, defecțiuni ale sistemului informatic, se pare că nu este vorba de defecțiuni. Colegii de la PNL au spus că trebuie să se țină cont de numărul de cartele care au fost introduse în terminalele sistemului informatic. Toate cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing cu numele și prenumele deputatului care deține cartela respectivă, nu contează dacă a fost prezent sau nu în sală. Toate aceste nume, respectiv aceste nume adunate, după ce am adunat aceste listing-uri oficiale ale Camerei, dau un total de 301. Prima consecință — legea a fost adoptată, pentru că discutăm de 152 de voturi „da” din total prezență cartele 301″, a spus Dragnea la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că deputatul PSD Daniel Florea redactează o plângere penală in rem, pe care o va depune joi la parchetul competent, pentru ca procurorii să verifice urgent cine „a intervenit în mod fraudulos în sistemul informatic”.
„Reiese foarte clar că au fost 301 cartele introduse, dar cineva a pus cu mâna 315 prezenți. Diferența de 14 nu există nici ca nume, nici ca și cartele introduse. Ceea ce am constatat astăzi nu vreau să rămână așa în continuare, pentru că este vorba de Parlamentul României. Nu știu cine a decis să se schimbe sistemul informatic vechi, dar sper ca această anchetă să meargă până la capăt”, a menționat Dragnea.
Liderul PSD a adăugat că numai procurorii „pot scoate adevărul la lumină”, pentru că este ceva foarte grav, „intenție de fraudă a unui vot în Parlamentul României”.
„Discutând astăzi cu mai mulți colegi am aflat că au mai fost situații de genul acesta, acum deja se pune problema să verifice și alte legi din perioada trecută care ar putea să fie în această situație. În sistemul informatic — dar nu în mod artificial, că nu cineva de sus a pus, cineva, o mână criminală — a pus acolo în loc de 301, 315. Diferența de la 301 la 315 nu e acoperită de cartele sau de nume”, a încheiat el.
PSD susține că 9 deputați au semnalat faptul că, deși şi-au exprimat votul asupra acestui proiect de lege, numele lor nu apar în listingul votului final. Este vorba despre deputații: Ionuț Vulpescu, Simona Bucura Oprescu, Gabriel Vlase, Cristina Nichita, Ovidiu Iane, Constantin Galan, Damian Florea, Luminița Adam şi Camelia Khraibani.
„Solicităm explicații rapide pentru aceasta diferență, pe care o considerăm una provocată intenționat, şi nu o eroare tehnică, mai ales pentru că ni s-a explicat în nenumărate rânduri că noul sistem de vot a fost achiziționat tocmai pentru a nu mai exista erori.
Se pune firesc întrebarea, cine din persoanele care au acces la coordonarea tehnică a sistemului de vot a făcut intenționat aceste modificări de cifre: de la 301 deputați prezenți la 315, cu intenția clară de a vicia votul la legea amintită în sensul declarării acesteia ca fiind neadoptată”, se arată într-un comunicat al PSD.
Grupul deputaților PSD a solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputaților „luarea unor măsuri de urgenţă pentru aflarea celor care au inițiat şi coordonat vicierea votului în cazul a 7 proiecte de lege votate astăzi, dintre care şi Legea promovării demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferențele de grup”, în condițiile în care președinte de ședință în timpul votului a fost Florin Iordache, colegul lor.
„În afară de măsurile de urgenţă pe care le solicităm pe cale administrativă din partea conducerii Camerei Deputaților, considerăm că poate fi identificată şi o faptă penală de abuz în serviciu, în sarcina persoanelor care au dispus vicierea votului şi a celor care au executat această acţiune.
În acest sens, mâine va fi depusă o plângere penală prin care solicităm instituțiilor statului să se pronunțe”, anunță PSD.
NU SE ȘTIE CE LEGI AU FOST RESPINSE ȘI CE LEGI AU FOST ADOPTATE
Biroul permanent a solicitat serviciului IT o analiză cu privire la funcționarea sistemului electronic de vot de miercuri, a anunțat secretarul Camerei Niculae Mircovici.
„Biroul permanent a îndrituit structura tehnică a Parlamentului să facă o verificare până luni. Din punct de vedere tehnic, sunt păstrate în soft-ul acestui serviciu pe care îl avem tot ceea ce s-a produs, nu pot fi făcute niciun fel de intervenții umane vizavi de sistem. Pot fi doar greșeli, adică zic că nu a mers sistemul de vot, dar eu nu am apăsat butonul de acces să mi se aprindă lumina verde și după aceea să îmi apară votul, pot să apar ca prezent și nu mi-a mers sistemul, dar, în realitate, eu nu am făcut ceea ce trebuia să fac, să cer sistemului accesul și după aceea să îmi exprim dreptul de vot, sau pot să spun că nu mi-a mers aparatul, am băgat cartela și m-am dus la cafea, iar liderul de grup m-a întrebat de ce nu am votat și eu spun că am votat, dar nu mi-a mers sistemul”, a spus Mircovici la finalul ședinței Biroului permanent al Camerei.
El a adăugat că această problemă nu trebuie abordată din punct de vedere politic.
„S-au făcut niște acuzații extrem de grave, că au fost anumite imixtiuni și interese în a se vota sau nu un proiect de lege. Secretarul general ne-a precizat că exact același sistem de vot îl au Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană. S-a schimbat, pentru că vechiul sistem fusese depășit deja de 7-8 ani, nu mai avea garanție și nimeni nu și-a mai asumat în toată această perioadă responsabilitatea înlocuirii lui decât acum”, a explicat Mircovici.
CAMERA DEPUTAȚILOR: SISTEMUL DE VOT A FUNCȚIONAT PERFECT
Secretarul General al Camerei Deputaților a emis un comunicat în care respinge acuzațiile lui Liviu Dragnea:
- Sistemul electronic de vot a funcționat toată ziua, în parametri normali. De asemenea, nici în zilele trecute nu au fost semnalate erori în funcționarea acestuia.
- Sistemul electronic de vot folosit de Camera Deputaților reprezintă, ca și în celelalte parlamente naționale, suportul tehnic pentru exprimarea votului, având la bază înregistrarea prezenței electronice a deputaților la lucrările din zilele în care au loc ședințele de plen.
- Achiziționarea sistemului de vot actual s-a făcut prin licitație publică internațională, în baza unui caiet de sarcini, documentația fiind avizată de ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, reprezentanți ai Cancelariei primului-ministru, ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ministerului Finanţelor Publice, un reprezentant desemnat de ministrul Finanţelor Publice şi un reprezentant desemnat de ministrul delegat pentru Buget, ministerului Educaţiei Naţionale, ministerului Fondurilor Europene, Serviciului Român de Informaţii, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Sistemul îndeplinește condițiile tehnice impuse, precum și criteriile de calificare în ceea ce privește capacitatea financiară și cea profesională.
- Licitația a fost derulată de structurile administrative ale Camerei Deputaților din subordinea Secretariatului General care au atribuții specifice în domeniu, conducerea politică a Camerei Deputaților nefiind implicată în aceste proceduri.
0 Comentarii