UPDATE
Camera Deputaţilor susţine, într-un drept la replică adresat BreakingNews24, că sistemul de vot electronic este perfect funcţional. Cu toate acestea, el nu mai este folosit, prin decizia luată miercuri în şedinţa de plen a deputaţilor.
„În legătură cu articolul apărut miercuri, 24 februarie, pe blogul BN24, cu titlul Scandalul dintre Dragnea și Zgonea duce la Ghiță. Sistemul de vot nefuncțional al deputaților, făcut de o firmă din imperiul Ghiță, semnat de doamna Adriana Duțulescu, dorim să facem următoarele precizări:
Camera Deputaților a demarat în luna iulie 2015 o licitație deschisă prin SEAP în vederea achiziționării unui sistem de vot cu următoarele subsisteme:
– Subsistem de vot;
– Subsistem de conferinţă;
– Subsistem de sonorizare;
– Subsistem de traducere simultană.
Acest lucru era necesar deoarece vechiul sistem de vot, implementat în septembrie 2005, era produs de firma Bosch care a încetat producția acestui tip de sistem și, implicit, a pieselor de schimb, în 2008 (Bosch DCN Classic fiind declarat, la nivel mondial, EOL- End of Life). Ca urmare, sistemul din dotarea Camerei Deputaților, DCN Classic, nu a mai putut fi furnizat pe piața locală și nici internațională, atât din punct de vedere hardware, cât și software. Astfel, în ultimii ani, vechiul sistem de vot electronic a înregistrat mai multe sincope. Au fost realizate o serie de expertize și rapoarte tehnice ale sistemului, nu numai de către departamentele de specialitate ale instituției, ci și de terți, din exterior (IBM, Bosch Security Systems Romania și R.A. Rasirom), care au confirmat imposibilitatea funcționării acestuia în parametri optimi din cauza instabilității tehnice a actualei configurații. Proiectul prin care se propunea înlocuirea vechiului sistem de vot a primit aviz pozitiv și de la Ministerul pentru Societatea Informațională.
În conformitate cu prevederile HG nr. 2139 din 30 noiembrie 2004, cu modificările și completările ulterioare, « Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe», reglementare ce a fost implementată prin Ordinul Secretarului general nr. 191/14.04.2005,”
Deputații au decis miercuri să renunțe temporar la sistemul de vot electronic, din cauză că ancheta cerută de Dragnea după ce i-a fost respinsă celebra lege a defăimării a dovedit că sistemul este nefuncțional. În afară de faptul că deputații pot folosi sistemul pentru a se înregistra ca fiind prezenți deși ei chiulesc de la vot, un control făcut marți în sala de plen goală a arătat că, deși nu era nimeni în sală, sistemul afișa persoane prezente.
„De azi înainte, secretarii sunt responsabili pentru numărarea celor care sunt prezenți în sală. Termen avem o săptămână, liderii grupurilor parlamentare cu membrii Comisiei pentru regulament trebuie să vină miercurea viitoare în Biroul permanent cu un plan de măsuri clar, completări, modificarea Regulamentului, verificări ale acestei proceduri electronice, clare, transparente, să nu mai existe nicio problemă și cei care sunt în sală și introduc cartela, acei oameni să voteze”, a spus președintele Camerei, Valeriu Zgonea.
Măsura a fost luată după ce săptămâna trecută au fost semnalate erori la votul electronic. Au fost votate electronic nouă proiecte de lege, printre care și legea privind promovarea demnității umane inițiată de Liviu Dragnea.
Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a cerut chiar blocarea ușilor plenului Camerei Deputaților pentru a se face prezența.
„O să rog cei doi chestori ai Camerei Deputaților să blocheze cele două uși, secretarii îi numără pe toți cei care sunt prezenți în sală pentru a stabili prezența”, a spus Zgonea.
Noul sistem electronic de vot al deputaților a costat 2 milioane de lei și a fost realizat de firma Avitech Co. Coincidență sau nu, compania Avitech face parte din rețeaua de firme patronată prin interpuși de către fostul deputat PSD Sebastian Ghiță.
Potrivit Cotidianul.ro, „Avitech Co este deţinută de trei firme offshore din Cipru, din Nicosia, AVITECH OVERSEAS Co LTD, EAGLELINK CORPORATION LIMITED şi ZONIX INVESTMENTS LIMITED. Administrator este un oarecare Roescu Anton Gabriel. Dar, potrivit paginii de prezentare a Avitech, “President” este Silvio Vitenstein. Un nume cunoscut românilor Silvio Vitenstein, 59 de ani, este fondatorul în 2002 a XOR IT Systems, firmă care în 2012 îşi adjudecă licitaţia organizată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru softul care trebuia să detecteze posibilele nereguli de la referendumul pentru demiterea preşedintelui. Iar iţele XOR IT Systems duc spre Sebastian Ghiţă.”
0 Comentarii