Ian 27, 2023, 09:57

Scandalul Volkswagen poate afecta exporturile de componente auto ale României

www.motherjones.com

Impactul negativ al scandalului emisiilor poluante ale automobilelor diesel ale Volkswagen asupra României ar trebui să se rezume la exporturile de componente în Germania, care reprezintă circa 1% din PIB, respectiv 2,9% din exporturile totale, potrivit unei analize Erste.

„Dacă situaţia se va înrăutăţi şi se va extinde la alţi mari producători de automobile din Germania sau Franţa, atunci va fi afectată o parte mai mare din exporturile României, inclusiv de maşini şi kituri de componente”, se arată în analiza realizată de Erste, citată de Mediax.

Totodată, Erste nu exclude o posibilă scădere a importurilor de automobile ale României, în cazul în care criza emisiilor automobilelor diesel se va agrava, ceea ce ar reduce decalajul dintre contribuţia importurilor şi exporturilor la creşterea economică.

Statele din Europa Centrală şi de Est au produs anul trecut aproximativ 4 milioane de vehicule, din care o treime sub mărcile grupului VW, respectiv Audi, Skoda, VW, Porsche sau Seat.

Audi a anunţat că 2,1 milioane de automobile ale mărcii sunt echipate cu softul care a permis grupului german să măsluiască testele de emisii poluante. 1,42 milioane de vehicule Audi cu motoare euro 5 sunt afectate în Europa de Vest, 577.000 în Germania şi aproape 13.000 în Statele Unite, a declarat un purtător de cuvânt al Audi. Modelele Audi sunt A1, A3, A4, A5, A6, TT , Q3 şi Q5.

Procuratura din Germania a lansat o investigaţie penală împotriva fostului director general al grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, după ce producătorul auto a trişat în testele privind emisiile poluante ale unora dintre automobilele diesel, relatează Bloomberg.

Investigaţia se referă la acuzaţii de fraudă, din cauza vânzării de vehicule dotate cu un software care reduce nivelul emisiilor în timpul testelor, se arată într-un comunicat al procuraturii din Braunschweig.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Berlin a cerut constructorilor de automobile informaţii tehnice suplimentare pentru a se putea verifica dacă în Germania sau în Europa există probleme privind respectarea normelor de poluare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares