Feb 4, 2023, 01:17

Scenarii pentru o tragedie greacă. Cum va fi influențată România dacă Grecia va părăsi zona Euro. Tot ce trebuie să știi despre „Grexit”

Credit foto: Paginadebanci.ro

Premierul grec a transmis vineri un puternic semnal partenerilor internaționali că guvernul condus de el ia serios în calcul ieșirea din zona Euro. Chiar dacă luni băncile elene s-ar putea trezi fără lichidități, iar zona Euro, dar și piețele internaționale ar fi aruncate în aer, liderul extremei stânga din Grecia se întrece în amenințări cu liderii UE și FMI. Lovitura de imagine dată de Alexis Tsipras a fost cu atât mai mare cu cât a transmis lumii mesajul său anti-austeritate de pe teritoriul lui Vladimir Putin, din Sankt Petersburg. Teoretic, chiar în ultima zi înainte de summitul de luni care i-ar putea pecetlui soarta Greciei. În schimb, Putin a pus pe masă o ofertă de finanțare pentru Grecia și acordul pentru gazoductul Turkish Stream.

Termenul limită e tot mai aproape, iar Banca Central Europeană a aprobat în ultimul moment o infuzie de capital Greciei cât să o țină în viață până luni, când are loc negocierea vitală cu miniștri zonei Euro.

Cel mai bun scenariu pentru Europa

Indiferent de deznodământ, Grecia nu va fi de acord cu toate reformele propuse. Guvernul elen a câștigat alegerile pe o campanie agresivă anti-austeritate, iar Tsipras simte că a venit momentul să demonstreze ceva oamenilor care l-au votat. În cel mai bun caz se va ajunge la o înțelegere de avarie. Banca Greciei, atât de criticată de ministrul de Finanțe, mândrul marxist autodeclarat Varoufakis, a spus deja că negocierile sunt destul de avansate. Executivul de la Atena va face anumite concesii în schimbul continuării finanțării. Grecia are de plătit până la sfârșitul lunii o tranșă de 1,6 miliarde de euro, dar nu ar fi prima dată când nu și-ar îndeplini promisiunile față de UE și FMI. Ultima oară când Grecia a fost aproape de incapacitate de plată, în 2010, instituțiile internaționale care acum amenință că își retrag sprijinul au sărit în apărarea grecilor. Iar acum, Executivul elen datorează mulți bani țărilor de la care s-a împrumutat. O ieșire din zona Euro ar înseamna un dezastru imediat pentru țările cu economie firavă, dar și pentru cele care de la criza din 2008 se străduiesc să se mențină pe linia de plutire, precum Spania, Portugalia sau Irlanda. Iar creatorii zonei euro nu vor permite asta.

Scenariul cel mai negru pentru Europa

grafic
Sursa: The Independent

Dacă Grecia părăsește zona euro, rezultatele vor fi mult mai rele pentru greci decât pentru restul Europei. Sistemul bancar va fi la pământ, iar oamenii de rând vor realiza că banii pe care îi aveau în conturi nu mai sunt disponibili sau nu mai au nicio valoare. În acest an s-au retras din băncile elene cantități enorme de capital, ceea ce a scăzut și mai multe șansele țării de revenire. (grafic)

Planul cel mai la îndemână pentru Tsipras ar fi să se îndrepte către Rusia. Premierul elen îl curtează puternic pe Putin, iar Atena ar intensifica relațiile comerciale cu Moscova. Zona euro, dar și Uniunea Europeană ar fi mult mai slabe fără Grecia. Spania și Portugalia ar fi primele afectate. De această dată însă, creditorii internaționali par hotărâți să nu mai tolereze Executivului de la Atena nicio amânare.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a transmis lui Tsipras să aleagă între un acord sau incapacitatea de plată. Cancelarul britanic George Osborne a cerut Greciei să accepte continuarea reformelor, dar consideră că Europa ar trebui să se pregătească pentru ce e mai rău. Șefa FMI, Christine Lagarde, acuzată de Executivul elen de „responsabilitate criminală”, spune că Grecia va intra în incapacitate de plată dacă nu va plăti tranșa de 1.6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.

România după „Grexit”

Băncile greceşti au o cotă pe piaţa din România de 13%. România a exportat de 738 milioane de euro în Grecia anul trecut, iar soldul investiţiilor directe venite în România din Grecia era la sfârşitul anului 2013 de 1,9 miliarde euro, notează Ziarul Financiar. Ieșirea Greciei din zona euro va slăbi firmele din România. Devalorizarea care ar urma însă posibilei reveniri la drahmă ar face materia primă din Grecia mai ieftină pentru producătorii români. Doar că va mai trece mult timp până când Grecia va redeveni o piață atractivă pentru investitori.

Băncile elene din România sunt reglementate de BNR, iar depozitele atrase sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), astfel că un eventual colaps al sistemului bancar elen ar trebui să aibă un impact limitat pe piaţa locală. Totodată, 90% dintre deţinătorii din România au depozitele garantate de stat”, a explicat pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Euro însă s-ar putea deprecia, ca și francul elvețian, iar asta se ma resimți imediat în buzunarele românilor.

Rămânerea în zona Euro pare să beneficieze, momentan, atât Greciei, cât și Uniunii Europene.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares