Iul 3, 2022, 07:46

Schimbarea politică din Polonia, calificată de liderii UE drept „lovitură de stat”

polonia

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a calificat luni drept ‘dramatică’ situaţia din Polonia, pe care a comparat-o cu ‘o lovitură de stat’, declaraţii criticate de guvernul polonez, care este acuzat de opoziţia de la Varşovia că reprezintă un pericol pentru democraţie.

Declarația lui Schultz vine după ce surse oficiale din Administrația Obama, citate de CNN, își declarau îngrijorarea legată de schimbările politice din Polonia, în contextul extinderii influenței Rusiei în Europa de Est.

‘Ceea ce se petrece în Polonia are caracterul unei lovituri de stat şi este dramatic. Vom discuta în detaliu (această situaţie) în Parlamentul European, în această săptămână sau mai târziu în timpul sesiunii din ianuarie’, a declarat social-democratul german Martin Schulz, potrivit AFP, citată de Agerpres.

În urma acestor declaraţii, premierul polonez Beata Szydlo a afirmat că şeful legislativului european ar trebui să ceară scuze Poloniei. ‘Astfel de declaraţii privind Polonia şi treburile ei – şi nu este pentru prima dată când declaraţiile preşedintelui Schulz iau acest ton şi acest caracter – sunt inacceptabile pentru mine’, a declarat şefa guvernului de la Varşovia. ‘Aştept ca domnul Martin Schulz nu numai să înceteze să facă astfel de declaraţii, ci şi să prezinte scuze Poloniei’, a insistat Beata Szydlo, conform aceleiaşi surse.

La rândul său, ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski a calificat declaraţiile lui Martin Schulz ca fiind ”nefondate, nejustificate şi chiar scandaloase’.

Opoziţia poloneză acuză partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator), partid ce conduce guvernul în Polonia, de încercarea de a concentra toate puterile şi de a reprezenta astfel un pericol pentru democraţie.

Ultima polemică a fost legată de tentativele, îndoielnice din punct de vedere legal, ale celor două principale partide politice poloneze – Platforma Civică (PO, de centru), aflată la putere până la alegerile legislative din octombrie, şi PiS, la putere de o lună – de a aduce la Curtea Constituţională judecători apropiaţi poziţiilor lor. Anterior, premierul Szydlo i-a înlocuit pe şefii serviciilor de informaţii, iar PiS a anunţat o reformă în cadrul mass-mediei publice, acuzată de parţialitate.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares