Mai 19, 2022, 11:45

Scriitorii din puşcării vor scrie degeaba

sursa foto adevarul.ro

Guvernul a decis miercuri, prin ordonanță de urgență, să suspende până la 1 septembrie anul acesta aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.

„Guvernul a adoptat astăzi o suspendare a acestui articol până la data de 1 septembrie anul curent. Știu că în formula afișată pe site ordonanța de urgență vorbea despre abrogare. S-a ținut cont, în ședința de Guvern de astăzi, și de punctul de vedere al CSM, care considera că, sigur, articolul ar fi bine să prezinte un mecanism prin care adevăratele lucrări științifice sau adevăratele elemente de valoare adăugată științifică pot să constituie în continuare un element de susținere pentru executorii lor așa încât să poată beneficia de această facilitate. Dar Guvernul consideră foarte clar că, în momentul acesta, s-a făcut un abuz de drept în utilizarea excesivă a acestei prevederi. Până la constituirea unui mecanism, vorbim de o suspendare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, citată de Agerpres.

El a vorbit despre „evoluția absolut fantastică” a numărului de lucrări scrise în închisoare, „de la nicio lucrare în 2006” la 337 de cărți scrise anul trecut.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai spus că Ministerul Justiției va coordona un comitet interministerial cu Ministerul Educației pentru a vedea dacă un mecanism de stabilire a caracterului științific al unei lucrări este fezabil.

Suciu a refuzat să precizeze cine a propus în ședința de Guvern ca articolul să fie suspendat și nu abrogat cum solicita ministrul Justiției, Raluca Prună.

„La nivelul Guvernului, în ședința de Guvern, au fost aceste discuții legate de avizul CSM și iată că s-a ținut cont de acest aviz și decizia este cea de suspendare. Este o decizie asumată de Guvern. Nu cred că este semnificativ să punctăm cine anume a propus-o, pentru că ea a rezultat de fapt dintr-o discuție care a avut loc în Guvern și asta a fost formula la care s-a ajuns la un consens”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

0 Comentarii

Shares