Dec 6, 2022, 20:04

Scutul antirachetă de la Deveselu devine de astăzi funcțional

AmericasAntiMissileBatteryInRomania

UPDATE 2 Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a reiterat, vineri, că sistemul antirachetă de la Deveselu este conceput împotriva amenințărilor din afara Europei, nu este îndreptat împotriva Rusiei și nici măcar nu are capabilitatea de a amenința Rusia, declarație făcută cu ocazia ceremoniei de declarare a capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore de la Baza Deveselu.

Sistemul antirachetă de la Deveselu este indiscutabil cel mai important proiect strategic bilateral româno-american, a spus si ministrul Apărării, Mihnea Motoc.

UPDATE Declararea capabilității tehnice a facilității antirachetă Aegis Ashore din cadrul Bazei militare de la Deveselu este un moment important pentru România, pentru Statele Unite ale Americii, dar și pentru NATO, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu.

Ambasada SUA la București și Ministerul Afacerilor Externe român urmează să anunțe astăzi că scutul antirachetă de la Deveselu, care include un radar puternic, interceptoare de rachete și echipament de comunicații, este pregătit din punct de vedere tehnic, potrivit unor oficiali americani de rang înalt, citați de site-urile americane de specialitate. Asta presupune că Aegis Ashore, capabilitatea tehnică a facilității antirachetă, care va oferi apărare contra potențialelor atacuri din partea Iranului, este funcțional.

„Toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachete, sunt în teren și au fost predate comandanților militari”, spune unul dintre analiștii americani.  Facilitatea va fi declarată pe deplin operațională odată cu integrarea sa în sistemul mai amplu de apărare antirachetă al NATO, a precizat același oficial.

Când va ajunge la capacitate maximă, în baza Deveselu vor opera nu mai puțin de 200 de trupe americane și civili, alături de personal din România.

Ieri, gen. col. Serghei Karakiev, comandantul forțelor de rachete strategice ale Rusiei, a lăsat să se înțeleagă că scutul de la Deveselu nu poate rezista unui atac al Rusiei.

„Evaluările specialiştilor arată că sistemele antirachetă americane aflate în curs de instalare nu vor putea rezista unui atac intens efectuat de unităţi strategice ruse. Există sisteme de rachete pe teritoriul Rusiei – din regiunea centrală Tver până în Irkuţk, Siberia – care sunt ascunse de atacurile inamice. De aceea, Rusia nu intenţionează să monteze rachete strategice în Arctica; nu sunt necesare”, a explicat şeful Forţelor strategice ruse.

Preşedintele Vladimir Putin avertiza, în urmă cu o lună, că Rusia va consolida capacităţile nucleare strategice ca reacţie la sistemele antirachetă instalate de Statele Unite în Europa de Est, precizând că armata rusă a dezvoltat armament care poate distruge orice instalaţie antibalistică, reiterând că scutul american din Europa vizează în primul rând Rusia.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares