Mar 30, 2023, 10:11

Se strânge laţul. DIICOT l-a reţinut pe intermediarul afacerii Black Cube, un apropiat al grupării Truică-Udrea-Ghiţă

Daniel Dragomir, împreună cu soţia sa şi cu avocata Alinei Bica

Daniel Dragomir, personaj influent în cercurile adversarilor SRI şi ai DNA, este persoana reținută de procurorii DIICOT în dosarul în care angajați ai firmei israeliene Black Cube sunt acuzați de hărțuirea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Daniel Dragomir a fost şef al sectoarelor informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere a Terorismului în SRI, de unde a fost dat afară în 2013. În 2015 DNA l-a arestat  pentru trafic de influență și spălare a banilor, dosar în care este judecat în prezent. 

Dragomir este cunoscut ca un apropiat al grupării Truică-Udrea-Ghiţă-Bica, şi s-a remarcat prin atacuri susţinute la adresa SRI şi a Laurei Codruţa Kovesi, fiind foarte activ pe reţelele sociale

DIICOT a anunțat că l-a reținut pe Daniel Dragomir pentru constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic și instigare la violarea secretului corespondenței.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT, Daniel Dragomir a intrat în legătură, prin intermediul unei persoane, cu un reprezentant al companiei israeliene Black Cube, căruia i-a împărtășit strategia sa și scopul urmărit, respectiv denigrarea unor persoane pe care le considera responsabile pentru trimiterea sa în judecată de către Direcția Națională Anticorupție.

În primele luni ale anului 2016, la datele de 1 februarie și 16 martie, Daniel Dragomir a avut două întâlniri în București cu suspectul D. Z., împrejurări în care cei doi au discutat atât de contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele operațiunii și care sunt interesate de reușita acesteia, cât și de natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici și căutarea și obținerea corespondenței electronice a țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

„În perioada martie — aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii ‘Tornado’, din dispoziția suspecților D.Z. și A.Y. și sub coordonarea directă a suspectului G. F., inculpatul Geclowicz David, fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane anume vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA și, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (‘scenarii’), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron, pentru a se continua activitatea infracțională specifică. În continuarea demersului infracțional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credențialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea id-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienților)”, declară procurorii DIICOT.

Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziție de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein.

„Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03 — 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului București. Urmare a operațiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaților Weiner Ron și Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autoritățile judiciare române, în după-amiaza aceleiași zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra”, mai spun procurorii.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO — Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și DGPMB — Serviciul Grupări Infracționale Violente.

Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul informativ din partea Serviciului Român de Informații.

Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares