Oct 15, 2021, 23:27

Sebi Ghiţă, faţă cu perspectiva arestului. DNA îl acuză că a condus fără permis

ghita si ponta

DNA a cerut, miercuri, sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și a arestării preventive a lui Sebastian Ghiță, anchetat într-un nou dosar. Cererile au ajuns la Camera Deputaţilor, votul se va da probabil miercuri în plen.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DNA, Ghiță este acuzat de dare de mită (2 infracțiuni), folosire de informații care nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (2 infracțiuni), șantaj, cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis.

Conform ordonanței prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de deputat, în perioada 2013 — 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate au obținut informații confidențiale pe mai multe căi, printre cei implicați în furnizarea ilegală de informații nedestinate publicității fiind și Sebastian Ghiță.

Astfel, informațiile respective priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărirea penală.

„Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești”, se arată în comunicatul citat.

Procurorii spun că Ghiță avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei.

„În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale”, se arată în comunicatul DNA, citat de Agerpres.

De asemenea, mai arată procurorii, în cursul lunii martie 2011, deputatul Sebastian Ghiță l-a constrâns pe reprezentantul unei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa firmei în cauză, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin SC Asesoft International SA.

„Scopul încheierii contractului era ca Asesoft să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC Asesoft a primit, în două tranșe, în perioada iunie — septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei”, spun procurorii.

Totodată, Ghiță este acuzat că, la data de 22 iulie 2012, a condus pe drumurile publice un autoturism marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22 martie 2012 — 18 august 2012.

„La aceeași dată, Ghiță Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității) și a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenție care s-a și realizat”, se precizează în comunicat.

În schimb, Ghiță a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova.

0 Comentarii

Shares