Mar 23, 2023, 03:44

Șefa DNA, despre dosarul premierului. Kovesi: Nu este normal ca o instituție publică fraudată să nu se constituie parte civilă

ponta, iohannis si kovesi

Întrebată, într-o emisiune ce părere are despre faptul că CE Oltenia nu s-a constituit parte civilă în dosarul în care premierul Victor Ponta și preşedintele CE Oltenia, au fost trimişi în judecată, Kovesi a precizat că nu este normală această situaţie.

„Procurorul de caz şi-a îndeplinit obligaţia de a întreba dacă se constituie parte civilă sau nu . Nu e primul dosar în care o instituţie publică este condusă de însăşi persoana trimisă în judecată în calitate de inculpat şi avemaceastă problema că instituţia respectivă nu se constituie parte civilă în dosar. Obligaţia noastră este să întrebăm. Spre deosebire de magistraţi, care la momentul trimiterii în judecată, sunt suspendaţi din funcţe, şi nu îşi mai pot exercita atribuţiile, cred că aceeaşi regulă ar trebui aplicată şi celorlalţi funcţionari din instituţiile publice. Nu este normal, dacă sunt suspiciuni că o instituţie publică a fost fraudată, acea instituţie publică să nu participe în calitate de parte civilă în procesul penal.(…) Statul ar putea fi prejudiciat printr-o astfel de inactivitate, în acest caz”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la Digi24.

Referitor la faptul că Victor Ponta a declarat că şeful statului a făcut presiuni pentru trimiterea sa în judecată, Laura Codruţa Kovesi a spus că procurorii își fac datoria potrivit legii.

„Nu comentez. De obicei nu comentez ce spun oamenii politici. Pot să vă spun că instituţia pe care o reprezint şi colegii cu care lucrez zi de zi îşi fac datoria aşa cum scrie în lege. Cred că am dovedit în ultimii doi ani, că nu suntem sensibili la presiuni sau la intimidări. Nu judecăm oamenii, ci judecăm faptele şi încercăm să investigăm faptele care se presupune că se comit. Nu suntem sensibili nici la persoane care ne propun în funcţii şi ne numesc în funcţii şi cred că acest lucru s-a dovedit prin rezultatele DNA, ca atare orice eventuală presupunere sau supoziţie că s-ar fi făcut presiuni asupra unui procuror de caz din DNA, o exclud întodeauna”, a spus Kovesi.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai spus că nu va intra în politică sau în administraţia publică, ci va continua să rămână în sistemul judiciar, precizând că va anunţa la finalul acestui mandat dacă va mai continua activitatea la conducerea DNA.

„Am luat o decizie în ceea ce priveşte viitorul meu profesional şi dacă doresc sau dacă nu doresc un mandat, dar această decizie nu vreau să o fac publică în acest moment. Ceea ce pot să confirm în acest moment este că nu voi candida la niciun fel de politică sau în administraţia publică, voi rămâne în sistemul judiciar şi, dacă doresc să-mi continui mandatul la Direcţia Naţională Anticorupţie, am să anunţ atunci când va expira acest mandat. Văd că sunt foarte multe speculaţii în spaţiul public despre ceea ce voi face, despre ceea ce nu voi face. Vă asigur că sunt singura care decid acest lucru şi ceea ce pot să vă asigur (…) este că nu am să intru în politică şi nu am să candidez nici pentru preşedinte şi nici pentru altă funcţie, ci am să-mi continui activitatea în sistemul judiciar”, a spus șefa DNA la Digi 24.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares