Iun 7, 2023, 11:20

Şeful Delegaţiei PE pentru Moldova: „Dacă Rusia ar dori să încerce destabilizarea României, ar folosi Republica Moldova”

Andi Cristea, Președinte al Delegației la Comisia parlamentară de Asociere UE-Moldova

Președintele al Delegației la Comisia parlamentară de Asociere UE-Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, susţine că anunţul legat de cererea Transnistriei de a adera la Federaţia Rusă „este o provocare” care trebuie privită într-un context mai larg: „Au loc aşa zise alegeri prezidenţiale în Transnistria, peste 10 zile sunt alegeri pentru Duma de stat în Rusia şi în octombrie sunt alegeri prezidenţiale în Republica Moldova. Miza este să existe pe agenda publică un subiect destabilizator, cu potenţial de a inflama dezbaterea publică”.

Esenţial este ca Republica Moldova să reacţioneze cu calm, instituţional, iar politicienii să nu folosească subiectul Transnistria în campania electorală, a explicat europarlamentarul pentru BreakingNews24.

Andi Cristea susţine însă că subiectul are un potenţial pericol, avân în vedere interesele Rusiei în regiune. „Dacă Rusia ar dori să încerce să destabilizeze România, ar face asta folosind Republica Moldova. Îmi exprim însă speranţa că aşa ceva nu se va întâmpla. Important este ca Republica Moldova să continue reformele şi drumul către UE”, a spus președintele Delegației la Comisia parlamentară de Asociere UE-Moldova

Anunţul legat de aderarea Transnistriei la Federaţia Rusă vine în contextul în care candidatul rusofon la Preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon, este cotat cu prima şansă în sondajele de opinie, iar analiştii avansează posibilitatea ca Rusia să pună din nou pe masă planul de federalizare a Republicii Moldova, lucru care i+ar aduce pe separatiştii pro-ruşi din Transnistria direct în Guvernul de la Chişinău.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares