Mai 28, 2023, 17:30

Semnal negativ pentru investitori. Uniunea Europeană, retrogradată din cauza Greciei

Credit foto: businessinsider.com

Agenţia americană de rating nu vede bine Uniunea Europeană pe termen lung şi transmite investitorilor că perspectiva celor 28 de ţări din bătrânul continent se schimbă de la „stabilă” la „negativă”.

Această decizie sugerează că Standard & Poor’s (S&P) ar putea micşora chiar nota Uniunii Europene în următorii 2 ani, în prezent la „AA+”. S&P îşi justifică decizia prin criza din Grecia şi mai ales angajamentele luate în unanimitate de Uniunea Europeană pentru a evita un colaps al Atenei cu consecinţe potenţial grave pentru zona Euro.

„Faptul că Uniunea Europeană recurge repetat la fondurile ei pentru a sprijini statele membre financiar cu risc ridicat (mai recent Grecia), fără ca acestea să aducă un sprijin, este unul dintre motivele acestei decizii”, spune S&P, potrivit Ekathimerini.

La fel de gravă pentru analiştii americani este şi lupta internă din Marea Britanie privind continuarea ţării în Uniunea Europeană. Guvernul de la Londra a spus de mai multe ori că vrea să supună această decizie voinţei populare, într-un referendum. Londra, Berlin şi Paris sunt cei mai mari contribuabili la bugetul Uniunii – aproximativ 70% din total.

Agenţia americană sugerează că Grecia nu şi-ar putea onora datoriile faţă de UE, notează France Presse.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares