Feb 4, 2023, 20:56

Sfârșitul autonomiei Hong Kong-ului? Disparițiile suspecte ale criticilor regimului de la Beijing

Hong Kong, revolutia umbrelelor din 2014 (sursa:  thetimes.co.uk)

Mai multe dispariții ciudate ale unor dizidenți care criticau politica Partidului Comunist Chinez au avut loc în ultimul timp în Hong Kong. Locuitorii insulei sunt îngrijorați și cred că acesta ar putea fi un semn că politica de cvasi-independență a Hong Kong-ului față de Beijing se apropie de sfârșit.

Pe hârtie, Hong Kong este cunoscut ca acel teritoriu cvasi-independent al Chinei în care oamenii sunt liberi să critice Partidul Comunist- un privilegiu interzis pentru ceilalți 1,3 miliarde de cetățeni din țara-mamă. Această viziune despre Hong Kong s-ar putea însă să nu mai fie de actualitate, scrie într-un articol din 7 ianuarie al portalului Matadornetwork.com. Potrivit unor acuzații, cei care critică politica elitei de la Beijing ar putea fi ridicați de pe străzile din Hong Kong și făcuți dispăruți în China-mamă. Este una dintre cele mai mari temeri care s-au instalat printre locuitorii Hong Kong-ului după ce, în ultimele luni, cinci persoane conectate la o editură- cunoscută pentru dezvăluirile făcute despre Partidului Comunist- au dispărut pur și simplu.

Ultima persoană dispărută este Lee Bo, de 65 de ani, un editor de la Sage Communications, ce a scos mai multe cărți cu dezvăluiri scandaloase din interiorul Partidului Comunist. Se spune că cea mai mare ”nelegiuire” pe care urma să o facă această editură era apariția unei cărți despre viața secretă amoroasă a președintelui Chinei, Xi Jinping.

Cazul lui Lee a făcut multă vâlvă, deoarece el era pe teritoriul Hong Kong-ului când a dispărut, pe 30 decembrie. Soția sa le-a spus reporterilor că Lee a sunat-o după ce a fost reținut și i-a spus că serviciile chineze l-au luat și l-au dus într-un loc secret. Potrivit soției, numărul de pe care a fost sunată era un număr de pe teritoriul Chinei.

Potrivit soției, Lee i-ar fi spus la telefon că cei care l-au luat din Hong Kong i-au cerut să asiste la o investigație referitoare la o casă de editură dizidentă. Soția și-a retras pângerea la poliție după ce a primit asigurări scrise de la soțul său că este în regulă, un fapt pe care cei de la Amnesty International l-au numit ”un caz de intimidare”.

Dacă răpirea lui Lee este adevărată, atunci această este o lovitură puternică dată autonomiei Hong Kong-ului.

În baza principiului ”o țară, două sisteme”, care oferă o independență limitată Hong Kong-ului, poliția din China nu are voie să facă arestări în interiorul granițelor acestuia. Dacă forțele chineze sub acoperire pot răpi dizidenți în Hong Kong, atunci libertatea de exprimare, atât de prețuită în această insulă, nu mai are nici un sens.

În luna octombrie, trei alți rezidenți din Hong Kong…citește continuarea pe travelzoom.ro

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares