Mar 30, 2023, 10:27

Şi Roma are un primar femeie. Fenomenul Virginia Raggi îl învinge pe premierul Renzi

virginia raggi

Avocata Virginia Raggi, candidata mișcării populiste Cinci Stele, a fost aleasă duminică prima femeie primar din istoria Romei, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, scrie AFP.

Toate aceste sondaje indicau că avocata în vârstă de 37 de ani a obținut peste 60% din voturi, cu mult în fața lui Roberto Giachetti, candidat al Partidului Democrat (PD, centru stânga) al premierului Matteo Renzi.

Rezultatele parțiale, după numărarea a 80% din buletinele de vot, îi acordă acestei avocate în vârstă de 37 de ani 67,2% din voturi, potrivit rezultatelor aproape definitive, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD (centru-stânga).

La Torino (nord-vest), o altă novice din M5S, Chiara Appendino, 31 de ani, l-a detronat cu 54% pe experimentatul primar în exercițiu Piero Fassino, o personalitate a PD care a denunțat apelul Ligii Nordului a lui Matteo Salvini, aliat al Frontului Național din Franța, pentru a vota cele două candidate ale M5S cu scopul de a-l învinge pe Matteo Renzi.

În schimb, la Milano (nord), capitala economică a țării, candidatul PD Giuseppe Sala, fost comisar al Expoziției Universale, a câștigat cu 51,7% din voturi.

Partidul lui Matteo Renzi s-a mai menținut la Bologna (centru), un fief istoric al stângii, însă nu a intrat în turul al doilea la Napoli (sud-vest), unde primarul în exercițiu Luigi De Magistris, atipic om de stânga și inamic declarat al lui Matteo Renzi, a fost reales fără probleme.

Pentru aceste alegeri parțiale, la care au fost așteptați aproape nouă milioane de cetățeni cu drept de vot din peste 100 de localități, participarea, deja redusă în primul tur, a încasat o nouă lovitură, la Roma ca și în alte orașe, abia depășind 50%, potrivit Ministerului de Interne, citat de Agerpres.

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea țării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experiența sa ca primar al Florenței, iar referendumul constituțional din această toamnă va servi ca vot ghilotină.

În octombrie, italienii vor fi chemați să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de parlament care limitează puterile Senatului și urmărește să confere stabilitate guvernamentală țării.

Matteo Renzi a spus și a repetat: dacă reforma este respinsă, va demisiona din funcția de premier.

0 Comentarii

Shares