Aug 13, 2022, 03:36

Sinistru: la Primăria Mediaș se va decide dacă va fi obligatorie operarea câinilor pentru a li se scoate corzile vocale

Ioan Ciulea

Ioan Ciulea, consilier municipal la Mediaș, a depus la Primărie o propunere de hotărâre locală prin care cere ca toți cetățenii din oraș care au câini de curte ce latră prea tare „să-și opereze animalul la corzile vocale sau după caz înstrăinarea animalului”.

„Propun modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local Mediaș 52/2009 privind normele și regimul contravențiilor privind creșterea, deținerea și protecția animalelor în municipiul Mediaș. Propun modificarea articolului 7 prin introducerea unui aliniat nou, respectiv aliniatul 6, cu următorul conținut: obligarea deținătorilor persoane fizice și juridice de câini care tulbură liniștea publică a locatarilor la casă prin lătratul continu prin intensitate mare, acest lucru să se facă cu acordul vecinilor în scris și totodată să-și opereze animalul la corzile vocale sau după caz înstrăinarea animalului”, propune consilierul Ciulea, în documentul înregistrat luni, la Primăria Municipiului Mediaș.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaș, Ioana Făgădar, a explicat, miercuri, pentru Agepres, că Ioan Ciulea urmează ca luni, 22 februarie, să prezinte această inițiativă, colegilor săi, în ședința Consiliului Local.

Dacă această inițiativă va fi și pe placul colegilor săi din Consiliul Municipal de la Mediaș, atunci propunerea va fi supusă unei dezbateri publice.

Ioan Ciulea, consilierul municipal din Mediaș care dorește operarea câinilor la corzile vocale pentru ca aceștia să latre mai încet, a declarat miercuri că el are un câine „civilizat”, „normal”, „inteligent”, care „nu deranjează vecinii” și așa își dorește să fie toți câinii din curțile oamenilor din oraș.

Întrebat cum i-a venit ideea să propună un astfel de proiect, Ciulea a răspuns: „Locuiesc la curte și nu numai eu, personal, sunt deranjat de câini, și vecinii mei sunt deranjați de câinii vecinilor care au această problemă, care latră în neștire.”

Consilierul Ciulea are și el un câine, un Labrador, dar spune că acesta nu deranjează vecinii, nu îi scoală noaptea din somn.

„Câinele meu e un câine civilizat, un câine normal, nu un câine care latră la orice mișcare și la orice adiere de vânt. (…) Câinele meu nu deranjează vecinii. Eu am un Labrador. E un câine inteligent”, a spus Ioan Ciulea.

Acesta este optimist și crede că luni, la ședința Consiliului Local, propunerea sa are șanse chiar să primească amendamente „mai plauzibile și mai inteligente”.

Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă proiectul său va intra în dezbatere publică, Ciulea a spus: „Eu aș fi foarte mulțumit dacă aș putea să-i conving. Să vină și ei cu alte amendamente mai plauzibile și mai inteligente decât al meu, dar să vedem ce zic ei și opinia publică. De aceea am dat publicitate, ca să vedem ce părere au.”

Ioan Ciulea este sigur că o astfel de operație a corzilor vocale la câini nu este deloc dureroasă.

„Absolut deloc (nu e dureros — n.r.) În țările civilizate, asemenea operații se fac de către medicii veterinari, care le fac o mică incizie la corzile vocale și totul e normal. Câinele latră, dar nu mai latră la o asemenea intensitate și nu te mai scoală din somn noaptea”, a mai precizat acesta.

 

0 Comentarii

Shares