Ian 27, 2023, 10:04

Situaţie explozivă în PNL din cauza lui Marian Munteanu. Gorghiu şi Blaga îşi asigură membrii că PNL nu a devenit extremist

pnl

UPDATE

Candidatul PNL la primăria Sectorului 5, Ovidiu Raetchi, a declarat pentru ziare.com că îşi separă campania de cea a lui Maria Munteanu, din cauza simpatiilor legionare ale acestuia. 

Copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au transmis marți o scrisoare deschisă membrilor și simpatizanților partidului, în care îşi asigură membrii şi simpatizanţii că PNL nu s-a transformat într-un partid extremist şi xenofob.

„În acest moment, mesajul nostru, al conducerii PNL către toți membrii și către toți simpatizanții partidului nostru este unul singur: și de această dată, ca și la fiecare rând de alegeri care a trecut din 1990 și până acum PNL, prin candidații săi și prin membrii săi, va susține deopotrivă democrația, statul de drept, profesionalizarea clasei politice, combaterea corupției, dialogul pașnic, toleranța și, mai presus de toate, respectul pentru valoarea și pentru unicitatea fiecărui om.”, au declarat cei doi în scrisoarea deschisă.

Blaga şi Gorghiu s-au văzut nevoiţi să facă aceste precizări din cauza situaţiei explozive din interiorul partidului, inclusiv membrii vechi fiind bulversaţi de faptul că Marian Munteanu este candidatul partidului la Primăria Capitalei.

Mulţi dintre ei, inclusiv cei cu funcţii, susţin, neoficial, că nu pot să voteze pentru acesta, în timp ce marea majoritate nu înţelege prin ce resorturi a ajuns Muteanu să fie candidatul liberalilor. În plus, mâine ar trebui să aibă loc depunerea candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, la BEM, eveniment la care ar trebui să participe şi candidaţii de la sectoare, pentru că ideea campaniei PNL are în centru echipa. Însă sectoarele nu sunt încântate de afişarea alături de fostul lider al studenţilor, motiv pentru care a fost convocată pentru această seară o şedinţă la partid, pentru a li se transmite liberalilor că este important ca ei să stea în jurul lui Marian Munteanu. 

Blaga şi Gorghiu susțin că încrederea opiniei publice în PNL și în candidații propuși de partid este în creștere ca urmare a „muncii depuse de membri, a procesului credibil de selectare a unor candidați care aduc un suflu nou în politica românească, a impactului în opinia publică a Decalogului liberal (document imitat de alte partide fără niciun succes!), a gestionării cu succes a procesului de fuziune”.

De asemenea, Gorghiu și Blaga afirmă că toate celelalte partide politice, fără excepție, sunt tot mai departe de a transmite un mesaj clar de profesionalism și de desprindere de practicile nefaste ale corupției, adăugând că PNL este singura formațiune care a depus constant un efort privind întărirea sistemului legal de luptă împotriva corupției, consolidarea instituțiilor judiciare și protejarea statului de drept și a domniei legii.

Liderii PNL spun că adversarii politici ezită în a-și curăța propriile partide de cei asupra cărora planează suspiciuni de corupție și nu pun umărul la atât de necesarul efort de înnoire a clasei politice românești.

„Acesta este fondul pe care adversarii politici duc o campanie electorală lipsită de onestitate și de respect pentru adevăr. Ei pur și simplu inventează teme false, precum pretinsa sensibilitate a unor candidați PNL pentru o linie politică marginală și irelevantă în societatea românească, extremismul de dreapta. Din dorința de a curma acum odată pentru totdeauna toate aceste calomnii reafirmăm faptul că PNL nu a fost, nu este și nu va fi un partid care să aibă o ezitare cât de mică în ceea ce privește susținerea principiilor fundamentale ale societății libere și democratice. Nu a existat niciun moment în ultimii 26 de ani în care PNL să fi dat un credit extremismului, șovinismului, antisemitismului ori xenofobiei. Din contră, PNL a condamnat fără ezitare tot ceea ce în istoria României a însemnat un fel de a face politică și de a guverna alimentat din ură, extremism și apologia crimei, de la Holocaust și până la regimul totalitar comunist”, subliniază Gorghiu și Blaga în scrisoarea deschisă.

Aceștia mai subliniază că valorile pe baza cărora au construit demersul politic au fost mereu dialogul, toleranța, respectul pentru valorile celorlalți și pentru democrație, punctând că acest lucru este împărtășit de toți membrii PNL, de la Mircea Ionescu-Quintus și până la cei mai tineri colegi.

„Solicităm tuturor să nu ignore faptul că PNL, tocmai datorită valorilor pe care le-a promovat mereu, are cea mai lungă experiență în ceea ce privește suferințele la care a fost supus de reprezentanți fanatizați ai extremismului de dreapta și, deopotrivă, ai extremismului de stânga în anii tulburi de la jumătatea sec. XX. Lideri istorici de anvergură ai PNL au căzut deopotrivă apărând democrația de loviturile extremei drepte în perioada interbelică și de avansul regimului comunist câțiva ani mai târziu”, adaugă Gorghiu și Blaga.

Cei doi copreședinți ai PNL arată că, începând cu luna ianuarie a anului 1990, PNL a fost mereu susținătorul valorilor societății democratice, al aducerii României la locul său de drept în Europa pentru integrarea în UE și în NAT

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares