Ian 27, 2023, 23:00

Soros: Uniunea Europeană se destramă

Joshua Roberts/Bloomberg

Miliardarul american de origine ungară, George Soros, a declarat pentru Bloomberg că Europa este pe punctul de a se dezintegra.

Uniunea Europeană este într-o criză existențială. Și trebuie să iasă din ea pentru că problema migrației este foarte stresantă, iar Uniunea Europeană se destramă.

Acesta este momentul în care este nevoie de o inițiativă majoră, de un plan Marshall. Este momentul potrivit și este uimitor că vine din partea lui Schauble (n.r. ministrul german de Finanțe). Și eu am propus un plan Marshall pentru Europa de Est, care să includă și Rusia, acum mai bine de 25 de ani. În 1989 în Potsdam, pe vremea când încă făcea parte din Germania de Est. Atunci a fost primită cu amuzament. Acum nu ar trebui privită așa. Cred că va fi greu totuși să treacă pentru că sunt multe disensiuni. Și ele fac parte din procesul de dezintegrare al Europei. Cred că multă lume știe că ceva a mers teribil de rău. Și trebuie îndreptat„, a spus Soros pentru Bloomberg, la Forumul economic de la Davos.

Planul Marshall a fost primul plan de reconstrucție conceput de Statele Unite și destinat Aliaților după al Doilea Răzzbooi Mondial. Un program de asistență economică destinat refacerii economiilor europene, cu scopul de a opri extinderea comunismului, considerat de Marshall legat direct de problemele economice.

Întrebat dacă investitorii subestimează riscurile pe care și le asumă Uniunea Europeană și dacă există riscul unei ruperi a UE așa cum a exista cu Grecia anul trecut, miliardarul american a spus că lucrurile nu s-au schimbat cu nimic față de anul trecut.

„Grecia este în continuare o problemă. Este singura problemă care nu are soluții. Pentru că a fost atât de dată peste cap încât nu poate decât să meargă înainte, dar nu există nicio soluție. Această problemă este pe punctul de a exploda din nou. Poți vedea asta pe fața lui Tsipras”, a spus George Soros, care a prognozat o recesiune mondială și în anul 2011, din cauza datoriilor Greciei, lucru care nu s-a întâmplat.

Soros a prezis la începutul lunii că problemele de pe pieţele mondiale, cauzate de încetinirea creşterii economiei Chinei, ar putea fi semnalul unei noi crize financiare asemănătoare celei din 2008. Magnatul a avertizat oamenii de afaceri să fie prudenţi atunci când fac investiţii.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares