Aug 12, 2022, 15:35

Spaţiul Schengen aşa cum îl ştim a luat sfârşit din cauza riscului terorist

schengen

Comisia Europeană a acceptat propunerea de a prezenta în următoarea lună un plan de reformare a sistemului Schengen, care va permite verificări suplimentare.

„Comisia Europeană a acceptat să prezinte până la sfârşitul anului un plan de reformare a reglementărilor Schengen, în sensul permiterii controalelor sistematice obligatorii la frontierele externe pentru toţi călătorii, inclusiv pentru cei care beneficiază de sistemul liberei circulaţii”, anunţă Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne.

Uniunea Europeană ar intenţiona să consolideze controalele la frontierele externe, atât prin verificări mai detaliate ale propriilor cetăţeni, cât şi ale celor din terţe ţări, pentru că spaţiul Schegen înlesneţte tranzitul cetăţenilor suspectaţi de terorism.

Miniștrii de interne și de justiție, întruniți într-un consiliu JAI extrordinar convocat după atentatele de la Paris, au decis să instituie „imediat” controale consolidate la frontierele externe ale Uniunii, inclusiv pentru cetățenii europeni.

Guvernul olandez a dezbătut pe plan intern, dar şi cu statele partenere, un plan de a introduce verificarea paşapoartelor la frontierele mai multor ţări din vestul Europei, într-o încercare de a controla afluxul de migranţi şi de refugiaţi.

Ideea de a forma un „mini-Schengen” în interiorul spaţiului european Schengenpare să încalce prevederile tratatului ce garantează liberă circulaţie în cadrul tuturor celor 26 de state UE membre.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares