Apr 12, 2021, 16:40

Specialiștii, îngenunchiați de virusul care afectează femeile însărcinate. Primele cazuri de Zika în Europa

Foto New York Times

Virusul Zika, activ în 23 de țări, majoritatea în America Latină, pare de neoprit. După ce a fost stabilită o legătură clară între aproape 4000 de nașteri ale copiilor cu malformații în Brazilia și virusul transmis de țânțari, autoritățile de la Rio iau măsuri fără precedent. Guvernul a scos armata în stradă, iar populația primește insecticid gratuit. Niciun lac sau râu din marile orașe nu va rămâne netratat.

În Salvador s-a luat o măsură extremă, de neconceput pentru secolul 21. Populația a fost sfătuită să nu mai facă niciun copil timp de 2 ani din cauza vitezei cu care se răspândește virusul Zika. Specialiștii spun acum că, pentru moment, situația pare scăpată de sub control în America Latină și se concentrează acum spre Canada și Statele Unite. În statul american Arkansas a fost însă confirmat primul caz de infectare cu virusul Zika.

Particularitatea acestui virus este că, deși poate afecta orice persoană, este grav doar la femeile însărcinate. În special pentru cele în primul trimestru. În Brazila a fost demonstrat că Zika este motivul pentru care mii de copii s-au născut cu o malformații legate de mărimea neobișnuită de mică a creierului și capului, o epidemie numită microcefalie. Orice alt om care este infectat poate avea neplăceri minore, cum ar fi febră, sau chiar niciun simptom.

Nu există vaccin sau medicație care să poată preveni sau vindeca infecția

Două persoane contaminate cu virusul Zika au fost depistate în Elveția la scurt timp după ce s-au întors dintr-o regiune tropicală, a informat marți Ministerul Sănătății din această țară. Autoritățile britanice au anunțat infectarea cu virusul Zika a trei turiști britanici care au călătorit în America de Sud. Agenția de sănătate publică a Marii Britanii a transmis că cele trei cazuri au fost depistate la persoane care au călătorit în Columbia, Surinam și Guyana.

Virusul Zika este răspândit de același tip de țânțar care transmite febra dengue și care se întâlnește în America de Nord și America de Sud, inclusiv în Statele Unite. ”Centrul de Control și Prevenția a Bolilor”‘ din SUA a extins avertizarea de călătorie pentru femeile însărcinate, recomandând să evite călătoriile în Brazilia, Columbia, El Salvador, Guiana Fraceză, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinica, Mexic, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela și Puerto Rico.

ATENTIE, IMAGINI CARE VA POT AFECTA EMOTIONAL

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares