Mar 29, 2023, 20:28

Spion al serviciului secret german, triplu agent pentru că se plictisea

Markus Reichel

Un fost agent al serviciilor secrete germane, care colabora atât cu CIA cât şi cu Rusia a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru înaltă trădare.

Markus Reichel, în vârstă de 32 de ani, a declarat că a acceptat să lucreze şi pentru alte servicii secrete pentru că se plictisea la birou. El a mai fost găsit vinovat de către Curtea regională din Munchen şi pentru nerespectarea secretului informaţiilor, dar şi pentru corupţie.

Bărbatul era angajat la BND din decembrie 2007 şi primea un salariu de 1.200 de euro pe lună. Acesta ar fi transmis între mai 2008 şi jumătatea anului 2014 peste 200 de documente către CIA şi ar fi primit în schimb, cel puţin 95.000 de euro, cash, în Austria. Acesta ar fi transmis, în 2014, trei documente Consulatului Rusiei la Munchen, destinate unui serviciu de informaţii rusesc.

„La Serviciul german de Informaţii Externe, BND, nu mă credeau capabil de nimic. La CIA, era altceva: acolo, puteam aduce dovezi”, a spus el în faţa judecătorilor.

Arestarea sa a survenit în contextul scandalului din Germania privind interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de către serviciile americane. Berlinul l-a expulzat în 2014 pe şeful serviciilor secrete americane pentru Germania.

0 Comentarii

Shares