Iun 7, 2023, 12:04

SRI a împiedicat peste 300 de potenţiali terorişti să intre în România şi supraveghează alţi 9000

hellvig

Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat marţi, la bilanţul instituţiei pe anul 2015, că „suntem performanţi, dar nu perfecţi, suntem preformanţi pentru că am prevenit orice atentat terorist în România şi am ţinut sub control terorismul şi crima organizată, am furnizat permantent intelligence de calitate”.

„Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ce priveşte transparenţa activităţii serviciului şi nu am atins maximul eficienţei serviciului”, a mai spus Hellvig în cadrul conferinţei de presă.

Potrivit SRI, în anul 2015, au fost 336 de persoane care nu au fost lăsate să intre în România, „comportând riscuri de profil terorist” iar în „atenţie mai sunt alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional”.

Serviciul Român de Informaţii anunţă că în anul 2015, zece persoane au fost declarate indezirabile, „fiind vorba în majoritate despre adepţi Daesh, care au desfăşurat în România diverse activităţi conexe terorismului, îndeosebi propagandă, radicalizare, recrutare, coagulare a unor grupuri restrânse de adepţi. Unii dintre aceştia au manifestat declarativ disponibilitatea de a se implica în organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul naţional, în numeleDaesh”, se arată în raport.

Totodată, în anul 2015, precizează SRI, instituţia a contribuit la destructurarea unei reţele specializate în traficul cu heroină dinspre Asia spre Europa, cea mai amplă identificată la nivel european, în colaborare cu parteneri externi, fiind identificate operaţiuni care totalizau două tone de heroină traficate în ţări europene.

În 2015 a fost destructurat un grup infracţional de la nivelul unei entităţi din domeniul procesării şi comercializării produselor petroliere, ai căror reprezentanţi au fost implicaţi în activităţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii , prejudiciile estimate fiind de 230 de milioane de euro.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, marţi, la bilanţul Serviciului Român de Informaţii, că lipsa unei legislaţii coerente privind securitatea cibernetică şi naţională rămâne o temă sensibilă, iar reforma nu poate întârzia.

„Am vorbit şi despre restanţele pe care le avem în materie de legislaţie. Mă refer aici atât la reluarea discuţiei cu privire la legislaţia din domeniul securităţii cibernetice, cât şi la ansamblul reglementărilor în domeniul securităţii naţionale. Absenţa unei legislaţii coerente, unitare şi actualizate în materie de securitate naţională rămâne o temă sensibilă”, a declarat şeful statului la bilanţul Serviciului Român de Informaţii pe anul 2015.

Klaus Iohannis a subliniat că „avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere şi coordonare, dar nu mai poate întârzia”. Preşedintele s-a referit şi la problema transparenţei şi a credibilităţii publice a SRI.

„Într-o societate democratică controlul parlamentar eficient este esenţial şi poate să asigure premisele transparenţei, colaborării între instituţii şi credibilităţii publice a Serviciului. O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar şi în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic şi acţionează în acord cu principiile lui. Într-o democraţie consolidată, politicile şi strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere şi susţinere la nivelul societăţii”, a mai spus Klaus Iohannis.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares