Mar 25, 2023, 23:20

SRI cere un parteneriat cu cetăţenii. Hellvig anunţă transparentizarea Serviciului

hellvig

Cetăţeanul trebuie să contribuie activ la siguranţa naţională, într-o nouă paradigmă a conceptului de securitate anunţată joi de către directorul SRI, Eduard Hellvig.   Într-un discurs susţinut la Universitatea Babeş-Bolyai, la Şcoala Doctorală de Relaţii Internţionale şi Studii de Securitate, Hellvig a lansat ideea unui parteneriat între SRI şi cetăţean şi a anunţat că Serviciul Român de Informaţii va deveni mai transparent, pentru a căpăta încrederea cetăţenilor. 

„Din perspectiva structurilor de informaţii constatăm o deplasare către cetăţean a vulnerabilităţilor care vizau în mod clasic sistemul statal. Într-o măsură tot mai mare, cetăţeanul devine o potenţială ţintă a acestor crize în cascadă, care contribuie la deteriorarea stării de securitate colectivă şi individuală. Ne confruntăm cu o schimbare majoră de paradigmă a mediului de securitate, în condiţiile în care siguranţa naţională reprezintă, de acum, suma nivelurilor de siguranţă ale cetăţenilor”, a spus Hellvig.

Serviciul Român de Informaţii se află, deja, într-un amplu proces de adaptare la noile provocări asimetrice. În acest sens, consider vitală crearea unui parteneriat între comunitatea de informaţii şi societatea românească. Numai prin acest parteneriat între stat şi cetăţeni vom reuşi să gestionăm adecvat riscurile atipice cu care ne confruntăm. În viziunea mea strategică, acest parteneriat pentru siguranţa cetăţeanului reprezintă un pas important, într-un proces, mai amplu şi necesar, de eficientizare a activităţii instituţiilor statului şi, totodată, de apărare a valorilor democratice specifice societăţii deschise şi democraţiei participative. Democraţia nu înseamnă doar voinţa unei majorităţi politice, parlamentare. Democraţia înseamnă mai mult decât alternanţa la putere în baza alegerilor. Desigur, acestea sunt premisele unei societăţi libere. Dar democraţia funcţională înseamnă guvernare în serviciul cetăţeanului, asigurând acestuia posibilitatea controlului atât de necesar evitării derapajelor”, a arătat directorul SRI, spunând că „democraţia înseamnă atât libertăţi civile – de exprimare şi de asociere, dar şi responsabilitate socială şi instituţii eficiente şi puternice, întrun sistem de control şi echilibru care să garanteze respectarea adevărului fundamental pe care l-a sintetizat, într-un mod elocvent, John Stuart Mill: ”Libertatea fiecăruia se termină acolo unde începe libertatea celuilalt”.”

Şeful SRI a explicat că într-o societate deschisă, axată pe aceste coordonate, „serviciu secret nu înseamnă secretos”: „Se impune o mai bună comunicare publică, drept bază a încrederii cetăţenilor în determinarea comunităţii de informaţii de a apăra, în cadrul inviolabil al valorilor democratice, securitatea cetăţeanului – ca o coordonată fundamentală a siguranţei naţionale.”

„Sunt, de asemenea, adeptul ideii de mai multă transparenţă, pe care o consider indispensabilă informării publice corecte şi exercitării controlului democratic. Nu este un proces uşor, dar, pentru a reuşi cu adevărat desprinderea de trecut, consider necesară permanenta raportare la valorile pe care am ţinut să le evoc şi care ordonează o puternică opţiune democratică. Totodată, consider că o colaborare mai strânsă cu sfera academică, precum şi recrutarea de personal din această zonă vor marca o ancorare mai accentuată a Serviciului Român de Informaţii într-un spaţiu de performanţă şi mentalităţi inovatoare”, a amai arătat Eduard Hellvig

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares