Mar 30, 2023, 05:01

SRI îşi face sistem de informatii ca în filmele cu spioni

poza pt sri

Proiectul SII Analytics realizat de SRI şi acuzat de 4 ONG-uri că ar fi un sistem Big Brother, nu reprezintă o amenințare la adresa drepturilor și libertăților cetățenești, în caz contrar nu ar fi fost eligibil în accesarea de fonduri europene, precizează Serviciul Român de Informații

Sistemul este de fapt un portal intranet la care se conectează angajaţii SRI, MAI, DNA, DIICOT, ai Parchetului General, ai Ministerului de Finanţe şi ofiţerii Antifraudă, pentru a avea acces la câteva zeci de baze de date pentru a folosi informaţiile în misiunile lor, în funcţie de specificul muncii fiecăruia, au explicat specialiştii SRI, vineri, în cadrul unei conferinţe.

Sistemul este folosit şi de serviciile de informaţii din Mare Britanie şi Germania şi de celebrele FBI şi CIA, în SUA. Este acel sistem care apare în filmele de acţiune de la Hollywood, în care agenţii secreţi fotografiază un terorist în mijlocul acţiunii şi introducând fotografia acestuia în baza de date pe care o accesează pe telefon, îi află identitatea. 

poza 2

Potrivit SRI, sistemul nu este conectat la internet și nu deține niciun fel de date clasificate sau pentru care ar fi nevoie de mandatul unui judecător.

Reprezentanții SRI subliniază că SII Analytics nu are ca scop colectarea de date de la instituții, ci valorificarea celor deja existente și nici nu interceptează comunicațiile persoanelor. De asemenea, serviciul insistă asupra faptului că sistemul nu reprezintă un proiect de e-guvernare.

„Este un sistem care duce la modernizarea României și care, în domeniul de intelligence, ne aduce și pe noi în lumea civilizată”, susțin reprezentanții SRI. După cum precizează aceștia, platforma SII Analytics va spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente.

„SII Analytics va ajuta instituțiile statului să analizeze mai bine, mai structurat, mai rapid și mai relevant cantitatea semnificativă de date pe care deja o au la dispoziție. În acest moment, găsirea unei informații relevante ține de nivelul de experiență și noroc al utilizatorului”, explică responsabilii SRI, care apreciază că acest sistem va scădea cu până la 90% timpul de acces la date.

Aceștia au oferit și un exemplu asupra modului în care funcționează platforma: „O persoană dorește să obțină un permis de port-armă. O simplă interogare a sistemului SII Analytics îi va spune beneficiarului dacă nu cumva persoana are antecedente penale. În prezent, acest lucru este posibil doar după ce sunt consultate mai multe baze de date de către mai mulți angajați ai instituțiilor statului”.

În ceea ce privește beneficiarii, potrivit informațiilor primite de la SRI, aceștia ar fi de ordinul zecilor, printre ei numărându-se Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Finanțelor Publice, Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Securitatea platformei este, conform sursei menționate, asigurată de auditori care există la nivelul fiecărui beneficiar, fiecare activitate în sistem fiind jurnalizată. Orice încercare de utilizare a sistemului în interes propriu sau abuziv este identificată de filtre interne special constituite, fiind sancționată inclusiv penal, precizează SRI.

APADOR-CH și alte trei organizații neguvernamentale au trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituții naționale și europene prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la un proiect „de supraveghere în masă” implementat de SRI, cu finanțare europeană.

„SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 — OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de euro pentru ‘consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice’. Proiectul, numit ‘SII Analytics’, are un potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României — un adevărat sistem informatic Big Brother — fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale”, se arată în scrisoarea deschisă, citată de Agerpres

sri 1

sri 2

sri 3

sri 4

sri 5

sri 6

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares